Treva comercial Xina-EUA: Pequín comprarà productes per valor de 200.000 dòlars
Liu He i Trump acaben de firmar l'acord

La Xina i els Estats Units firmen un primer acord per frenar la guerra comercial

L'acord tanca de moment la guerra d'aranzels després de gairebé dos anys de friccions entre els dos països

RedaccióActualitzat

Els Estats Units i la Xina han firmat una treva en la guerra comercial després de prop de dos anys de disputes entre les dues superpotències. El president nord-americà i el viceprimer ministre xinès han subscrit de manera solemne a Washington un primer acord que tanca momentàniament la guerra d'aranzels.

Donald Trump i Liu He han acordat que la Xina comprarà productes nord-americans per un valor de 200.000 milions de dòlars, A canvi, Washington no aplicarà nous aranzels a les exportacions xineses. Els Estats Units també hi guanyen perquè les seves empreses ja no estaran obligades a transferir la seva tecnologia als seus socis asiàtics i Trump no aixecarà els aranzels fins que l'acord es compleixi.

Trump estava eufòric, rodejat pel seu govern i per grans empresaris. Queda pendent, però, una qüestió molt complicada: les subvencions estatals de la Xina a les seves empreses. Això fa que Trump mantingui els aranzels imposats fins ara:

"Deixem els aranzels en vigor però estaré d'acord a aixecar-los si som capaços de tancar la fase dos perquè d'una altra manera ens quedaríem sense cartes per negociar, i negociar amb Liu He és molt dur."

 

Treva comercial Xina-EUA: Pequín comprarà productes per valor de 200.000 dòlars
Els dos firmants de l'acord mostrant el document (Reuters/Kevin Lamarque)

 

Alguns analistes són escèptics sobre el compliment dels compromisos per part de Pequín i preveuen que, tard o d'hora, la guerra comercial es tornarà a encendre.


L'"impeachment" arriba al Senat dels Estats Units

Donald Trump ha venut aquesta entesa amb la Xina com una gran fita just abans d'enfrontar-se a l'"impeachment". Ja ha arribat al Senat el dossier del procés de destitució contra el president nord-americà. Un grup de set congressistes demòcrates han estat els encarregats de portar els documents que prèviament havia firmat la líder del grup, Nancy Pelosi.

El procés de destitució en aquesta cambra, controlada pels republicans, començarà dimarts que ve. S'acusa Trump d'abús de poder i d'obstrucció a la justícia.

 

L'
Els set congressistes demòcrates portant al Senat, de manera solemne, l'"impeachment" contra Trump (Reuters/Tom Brenner)

 

Tot fa pensar que l'"impeachment" no prosperarà, perquè els republicans tenen majoria a la cambra, amb 53 dels 100 senadors que la formen i, almenys de moment, no hi ha cap veu discrepant dins les seves files.

A partir de dimarts declararan testimonis clau. Un dels set congressistes demòcrates que exercirà de fiscal, Jerry Nadler, feia un advertiment al president del Senat:

"Si el Senat no permet introduir tots els testimonis rellevants i tots els documents que la cambra vol, perquè aquí la cambra, recordem-ho, fa la funció de fiscal, aleshores el Senat serà còmplice d'un encobriment inconstitucional i repugnant."


A Trump se'l jutja per haver demanat a Ucraïna que investigués el seu rival polític, Joe Biden. La Casa Blanca insisteix a parlar d'una cacera de bruixes dels demòcrates contra el president.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsXinaTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut