Nancy Pelosi, juntament amb altres demòcrates, anuncia les acusacions a Trump (Reuters / Jonathan Ernst)
Nancy Pelosi, juntament amb altres demòcrates, anuncia les acusacions a Trump (Reuters / Jonathan Ernst)
Washington

"Impeachment": els demòcrates acusen Trump d'abús de poder i obstrucció al Congrés

La setmana que ve, el ple de la Cambra de Representants votarà les acusacions contra el president dels Estats Units

Actualitzat

Als Estats Units, ja se saben els càrrecs formals que s'imputen al president, Donald Trump, dins del procés d'"impeachment". Els demòcrates fan una aposta segura per obtenir el màxim de suport en la votació de la setmana que ve i imputen al president els càrrecs d'abús de poder i d'obstruir les indagacions del Congrés.

En la primera acusació, consideren que Trump va avantposar les seves preocupacions polítiques a l'interès nacional per haver pressionat Ucraïna perquè anunciés una investigació contra el demòcrata Joe Biden.

Pel que fa a l'obstrucció al Congrés, el president del Comitè Judicial de la Cambra Baixa, Jerry Nadler, considera que el president ha intentat bloquejar la investigació prohibint el testimoni de funcionaris de l'administració:

"El nostre president té la confiança pública més alta. Quan traeix aquesta confiança i es posa davant del país, posa en perill la Constitució, posa en perill la nostra democràcia i la nostra seguretat nacional."

 

La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, amb el president del Comitè Judicial, Jerry Nadler (Reuters / Jonathan Ernst)

 

Schiff: "Els fets són incontestables"

El cap del Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants, Adam Schiff, ha afirmat que "els fets són incontestables" i ha justificat la rapidesa del procés amb l'argument que no es poden arriscar a més interferències estrangeres en les presidencials de l'any que ve:

"L'argument de per què no us espereu és equivalent a aquest: per què no el deixeu que faci trampa una vegada més? Per què no li permeteu que rebi ajuda estrangera un cop més?"

Des de fa prop de tres mesos, els comitès de la Cambra de Representants, dominats pels demòcrates, treballen en la construcció d'un procés de judici polític contra Trump per la petició al govern d'Ucraïna d'investigar rivals polítics.

L'oposició creu que Trump va abusar del seu poder en condicionar l'ajuda militar i una trobada amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al fet que ordenés obrir una investigació sobre l'exvicepresident Joe Biden i el seu fill Hunter.

 

El president del Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants, Adam Schiff, en una roda de premsa la setmana passada (Reuters / Jonathan Ernst)

 

Les dificultats que l'"impeachment" prosperi

La setmana que ve el ple de la Cambra de Representants votarà aquestes acusacions i la majoria dels demòcrates farà que, molt previsiblement, Trump es converteixi en el quart president nord-americà que afronta un procés de destitució.

Anteriorment, Andrew Johnson el 1868 i Bill Clinton el 1998 van ser absolts pel Senat. Per la seva banda, Richard Nixon va renunciar al càrrec el 1974 abans que acabés el procediment d'"impeachment".

Després, però, el procés passarà al Senat al gener. Allà, amb majoria republicana, és poc probable que la destitució de Trump tiri endavant.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut