Washington

Els demòcrates posen en marxa un "impeachment" contra Donald Trump

Ho ha anunciat la presidenta de la cambra, la demòcrata Nancy Pelosi, que ha dit que "ningú està per sobre de la llei"

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Estats Units inicia un "impeachment", o procés de destitució, contra el president del país, Donald Trump. Ho ha anunciat la presidenta de la cambra, la demòcrata Nancy Pelosi.

Les suposades pressions al govern d'Ucraïna per perjudicar Joe Biden, el seu rival polític, i el seu fill, en són el motiu.

"Avui anuncio que la Cambra de Representants fa el primer pas per tirar endavant un judici polític i activar els sis comitès per investigar sota aquest paraigua. El president ha d'assumir les seves responsabilitats, ningú està per sobre de la llei."

 


Trump ha reaccionat immediatament. Ha dit que és una caça de bruixes i assetjament contra el president i que està convençut que pot acabar jugant al seu favor, ja que es pot presentar com la víctima del sistema.

 

 

 

Trump havia anunciat hores abans que faria pública la transcripció de la conversa amb el president d'Ucraïna en què suposadament li reclamava que investigués l'exvicepresident Biden i el seu fill:

 

 

És un procés d'"impeachment" pot durar mesos i s'hauria de resoldre abans de les eleccions, que seran d'aquí a un any.

Ara s'haurà d'obrir d'una comissió de la Cambra de Representants, liderada per un demòcrata, que ha de recollir informació per decidir si hi ha indicis de delicte de Donald Trump.

Aquesta comissió farà un informe que se sotmetrà a votació a la Cambra de Representants, on hi ha majoria demòcrata. Allà només es necessita la majoria simple per aprovar el judici pròpiament.

Si s'aprova, passa al Senat, que es converteix en una cambra judicial. Són els mateixos senadors els que fan de jurat i hauran d'analitzar si aquestes proves són constitutives de delicte.

Però el Senat és de majoria republicana i per destituir un president es necessiten dues terceres parts dels vots dels senadors. Això vol dir que farien falta tots els demòcrates i una vintena de republicans.

Només hi ha hagut impeachments al segle XIX contra el president Andrew Johnson i contra Bill Clinton. En el dos casos va arribar el Senat, però allà es van frenar. O el de Richard Nixon, que va començar el procés i hi havia tants indicis de delicte que va acabar dimitint.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut