Monedes d'un cèntim d'euro.
Monedes d'un cèntim d'euro.
Brussel·les

La UE obre la porta a eliminar les monedes d'un i dos cèntims

A petició del Parlament Europeu i dels estats membres, l'executiu comunitari ha presentat un document que analitza l'ús de les monedes més petites i els costos que han d'assumir els països per produir-les. En aquest document, es plantegen quatre opcions que van des de mantenir les monedes com ara fins a retirar-les del tot amb arrodiniment inclòs.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea ha obert oficialment la porta a l'eliminació de les monedes d'un i dos cèntims d'euro. A petició del Parlament Europeu i dels estats membres, l'executiu comunitari ha presentat una comunicació - un document no legislatiu- que analitza l'ús de les monedes més petites i els costos que han d'assumir els països per produir-les.

El document planteja quatre possibles escenaris per al futur d'aquestes monedes. La primera, que es mantinguin com ara. La segona, que continuïn en circulació, però disminuint-ne el cost de producció i/o canviant-ne el material. La tercera, que es retirin les monedes, se'n paralitzi la fabricació i es posi en marxa el procés de retirada a través de bancs i minoristes en un termini predeterminat, a la vegada que entrarien en vigor "normes d'obligat compliment per arrodonir les quantitats des del primer dia que comencés el procés". La quarta, que les monedes anessin desapareixent de la circulació de manera gradual per la "seva alta taxa de pèrdua i la seva falta d'atractiu com una manera convenient de pagament". Per portar a terme aquesta darrera opció, es deixarien d'emetre monedes i s'aplicarien també normes obligatòries d'arrodoniment, tot i que encara es podrien utilitzar, per pagar una suma final arrodonida.

El vicepresident i comissari econòmic europeu, Olli Rehn, ha explicat que per poder fer aquestes propostes "la CE ha consultat associacions empresarials i de consumidors, tresoreries, cases de la moneda i bancs centrals sobre els pros i contres per continuar l'emissió de monedes d'un i dos cèntims".

Un cop presentat el document, ara estendran el debat sobre les monedes d'un i dos cèntims amb les parts interessades i els estats membres per veure si hi ha una opció clara per fomentar la proposta legislativa. Les monedes petites representen la meitat de les peces que estan en circulació a la zona euro i, segons la UE, suposen "una alta taxa de pèrdua" ja que la gent tendeix a considerar que no tenen valor i en ocasions acaba per no utilitzar-les a l'hora de pagar.

Fonts europees, però, reconeixen que hi ha reticència entre els ciutadans per por que augmentin els preus amb l'arrodoniment.
Anar al contingut