Els cabirols es mengen els brots tendres de la planta del fesol (ACN/Gerard Vilà)

La sobrepoblació de cabirols, una altra amenaça per al cultiu del fesol de Santa Pau

A més, amb la falta de pagesos joves s'ha passat en un any de plantar-ne 40 hectàrees a 25, i d'una desena de productors a set

Actualitzat

La sobrepoblació de cabirols i la falta de pagesos joves estan posant en risc el cultiu del fesol de Santa Pau, un producte amb segell de denominació d'origen protegit que ha passat de conrear-se en 40 hectàrees l'any passat a només 25 aquest any, i de la desena de productors que hi havia, ara en són set.

Un problema per a molts pagesos són els animals que els entren als camps i els fan malbé la collita. A Santa Pau, a la Garrotxa, els cabirols es mengen els brots tendres de la planta i causen pèrdues d'entre el 30 i el 100% de la collita.

Montserrat Miralles Ferrer, una de les pageses que conrea el fesol a Santa Pau, ha optat per posar tanques electrificades, per a les quals no hi ha ajudes:

"El que he fet és posar portes al camp i com molt bé diu la dita popular, no es poden posar portes al camp... a través del parc natural sí que hi ha ajudes, però són perquè el bestiar no surti a fora, no perquè el bestiar salvatge entri a dintre."

La Generalitat ha autoritzat batudes nocturnes fins a l'agost per caçar els cabirols que entren als camps, una mesura que per als pagesos arriba quan el mal ja està fet:

ARXIVAT A:
AgriculturaMedi ambientBiodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut