Situació del patrimoni arquitectònic: de l'arxiu Coderch al despatx Bohigas

Entrem a l'arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, on es conserva el llegat arquitectònic del país

Carolina RosichActualitzat

Sota el famós llum Disa de Josep Antoni Coderch es despleguen documents inèdits de l'arquitecte. Són els plànols fets a mà de l'Herència, un bloc de vivendes flexible que va treballar obsessivament abans de morir.

Es guarden a la botiga d'interiorisme Mínim de Barcelona, on els van fer servir per a una exposició. I aviat els volen entregar al Museu Reina Sofia de Madrid, que fa pocs dies ha rebut la donació del valuós arxiu de l'arquitecte català.

 

 

Una decisió que Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, admet que no entén:

"Ens hem quedat bastant sorpresos. Si a nosaltres ens haguessin ofert la donació d'aquest fons, haguéssim corregut a buscar-lo allà on fos."

Però les negociacions amb la Generalitat no van prosperar. En l'últim comunicat, la família de Coderch explica que van trobar fongs a l'arxiu i en van descartar la venda. I van decidir donar-lo a qui hi pogués fer un tractament més immediat. Diuen que la Generalitat oferia netejar-lo d'aquí tres anys. Ibar ho nega:

"Els tres o quatre anys era la proposta que es feia de materialitzar econòmicament la compra, no de tractar el fons. Tractar el fons, si ens feien una donació i l'endemà entrava a l'Arxiu Nacional, es podia començar de seguida."

 

 

El fons de Coderch ha acabat marxant de Barcelona, però el COAC, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, continua rebent altres llegats que ajuden a traçar el relat arquitectònic de Barcelona.

 

 

A la Plaça Reial s'està revisant i empaquetant un altre llegat d'alt valor, el d'Oriol Bohigas, David Mckay i Oriol Martorell, els MBM Arquitectes. El seu arxiu és una peça clau per entendre la construcció de la Barcelona moderna, tal com explica Assumpció Puig, degana del COAC:

"És l'arxiu que acompanya la transformació de Barcelona, al voltant de les Olimpíades i l'arquitectura de la democràcia en aquest país."

Un fons que ara s'afegirà als dos milions de documents que acumula l'arxiu històric del Col·legi d'Arquitectes, on hi ha dibuixos originals de Domènech i Montaner i de Jujol, on també s'han confiat els fons d'arquitectes i urbanistes com Ribas Piera, l'autor del disseny de la Ronda de Dalt o la nova Rambla del Carmel.

Carme Ribas, arquitecta i filla de l'arquitecte Manuel Ribas Piera, entén que és una "obligació de les famílies" garantir que es conservi el patrimoni.

 

 

Un lloc per a l'arxiu

L'arxiu del COAC creix i ara pujarà de rang i passarà a formar part de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Però queda pendent la difusió del fons. Assumpció Puig demana un espai:

"Es pot parlar de museu, però es pot parlar d'altres figures, potser que no espantin tant l'administració, però que sigui un centre de difusió de l'arquitectura."

Josep Ferrando, arquitecte i vocal de Cultura del COAC, també aposta per un centre de difusió:

"Un centre d'arquitectura no només implica aquesta idea d'exposició, sinó també la idea d'investigació i recerca."

Aparcat el projecte d'un gran museu dedicat a l'arquitectura, s'obren noves propostes per difondre el patrimoni arquitectònic del país.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut