Gent pel carrer amb i sense mascareta
La gran davallada de casos ha permès relaxar mesures contra la Covid (Europa Press)

La situació Covid de Catalunya i Espanya, la millor d'Europa un cop superada la 5a onada

Els crítics ingressats per la pandèmia a les UCI catalanes baixen de 100 persones per primer cop des de fa més d'un any i en total hi ha 345 hospitalitzats

Xavier DuranActualitzat

A primers de juliol el risc de rebrot de Covid superava els 2.000 punts. Ara està a 43 i s'acosta progressivament al 30, que indica el pas de risc moderat a risc baix.

El virus no ha marxat i haurem de conviure-hi encara molt de temps, però per quines raons en tres mesos s'ha passat d'una situació tan alarmant a trobar-se entre els països del món amb més bons indicadors?

D'entrada, la situació al juliol era la pitjor a Catalunya des de l'inici de la pandèmia, amb una relaxació de les mesures de protecció amb un percentatge encara no prou alt de persones vacunades. Daniel López Codina, del BIOCOMSC (grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos) de la UPC, ho jutja així:

"L'estiu es va cometre un error gravíssim i ens ha sortit caríssim socialment, econòmicament, humanament, el voler córrer més."

Però fa just un any, el 12 d'octubre del 2020, la situació, sense ser tan dolenta, també era preocupant, amb un risc de rebrot de 421,66, que pocs dies després superaria els mil punts –a partir de 100 es considera risc alt.

Els casos acumulats en els últims set dies també eren molts: 175,13. Però al juliol d'aquest any es van superar els 670. Ara, l'última dada indica que són 24,6.

Gràfica amb l'evolució dels casos de Covid a Catalunya
Evolució dels casos de Covid a Catalunya des de març de l'any passat

Respecte a fa un any, hi ha una diferència clara: encara no hi havia vacunes. Ara ja se supera el 70% de la població vacunada. A més, gairebé un milió de persones han passat la infecció, i això els dona immunitat natural.

El rastreig de casos té ara capacitat per tallar cadenes de transmissió. I el manteniment de l'ús de mascareta en llocs tancats i sovint en espais oberts és un altre dels factors.

Gràfics comparativa del nombre de pacients a l'UCI, d'ingressats i de casos setmanals de Covid entre el 12 d'octubre de l'any passat i avui
Comparativa d'indicadors de la Covid a Catalunya d'un any a l'altre (CCMA)
 


Controlada, però sense abaixar la guàrdia

Segons l'informe datat dilluns del BIOCOMSC sobre la situació als països de la Unió Europea i de l'EFTA i al Regne Unit, Espanya és l'estat amb menor incidència i Portugal es troba en una situació similar. Una de les raons és l'elevada taxa de vacunació: 78% amb pauta completa a Espanya i 85% a Portugal.

Això incideix en la situació als hospitals. Tal com ha explicat a Twitter el BIOCOMSC, ara hi ha menys de cent persones ingressades a l'UCI per Covid --al juliol s'havien acostat a les 600- i un total de 345 hospitalitzades --més de 2.000 al juliol.

Tot això fa ser optimistes especialistes com Robert Güerri, coordinador de Covid-19 de l'Hospital del Mar:

"Ens ha costat molt fer-ho bé i ens ha costat molt controlar-ho, però jo crec que ara hem arribat al punt que la tenim controlada, que la incidència és baixa, la taxa de vacunació és alta, les mesures s'estan retirant de forma progressiva, per acabar amb tot això de forma efectiva en els pròxims mesos."

Però sense abaixar la guàrdia, perquè la pandèmia segueix ben viva a tot el món. Cada dia es confirmen més de 400.000 nous casos, més de la cinquena part als Estats Units. En relació a la població, per milió d'habitants, al Regne Unit es confirmen uns 544 nous casos diaris i als Estats Units, 259.

Un malalt ingressat a la UCI a la vall d'Hebron
Les UCI, com la del Vall d'Hebron, tenen la xifra més baixa d'ingressats des de fa més d'un any (ACN/Blanca Blay)

En total, a tot el món ja hi ha hagut vora 240 milions de casos de Covid i prop de cinc milions de morts per aquesta malaltia. I cal matisar que a molts països, sobretot africans, no hi ha xifres perquè no tenen mitjans per rastrejar el coronavirus o bé el govern no vol fer-ho o no en dona.

I per això, tot i les bones perspectives a Catalunya, López Codina recomana ser prudents:

"A nivell mundial l'epidèmia està molt amunt encara, això són moltes oportunitats per fer mutacions i malgrat que és un virus que muta poc, malgrat que la variant delta que és la que tenim és molt eficient i sembla difícil que en pugui sortir una de més eficient que ella, no és inversemblant, també pot passar i no podem cantar victòria encara."

Güerri també recomana prudència a l'hora de relaxar mesures: "Encara ho hem de refredar una mica més per plantejar-nos treure la mascareta".

En tot cas, la clau és la vacuna i explica que majoritàriament, les persones que ingressen ara són no vacunades o persones vacunades però amb un sistema immunitari imperfecte o amb altres malalties que es descompensen".

I fa aquest advertiment:

"Si no estàs vacunat i no has passat la infecció, tard o d'hora l'acabaràs agafant, és qüestió de probabilitat, no saps si serà qüestió d'una setmana, un mes o sis mesos, i un cop t'infectes, això al final és una loteria, i no hi ha cap persona immune a acabar en una UCI en un moment determinat."

També cal tenir en compte que la vacunació, si bé és fonamental, no permet aixecar les mesures preventives massa de pressa. Així, Dinamarca té un percentatge de persones vacunades amb pauta completa del 75%, similar a Espanya, però ara està vivint un increment de la incidència.

El 10 de setembre va aixecar totes les mesures no farmacològiques, com mascaretes i distància física, i això hi deu haver influït. Però, a més, hi ha menys gent immunitzada de forma natural per haver passat la malaltia. A Espanya un 10,6% de la població ha estat diagnosticada amb Covid, a Portugal ha estat el 10,5% i a Catalunya l'11,74%. A Dinamarca el percentatge és molt menor: 6,2%.

El percentatge de vacunats i el d'immunitzats de forma natural dona el total de persones que tenen defenses contra la infecció. Però el camí per arribar-hi no és, com en alguns països es deia al principi de la pandèmia, deixar que el virus corri per assolir una immunitat de grup.


El greu error britànic

I això va ser un dels errors comesos pel govern Johnson al Regne Unit, segons l'informe fet públic aquest dimarts per les comissions de Ciència i tecnologia i de Salut i Cures Socials de la Cambra dels Comuns.

Un dels punts de l'informe de 150 pàgines afirma que el govern va intentar gestionar el virus que s'escampava entre la població en comptes de prevenir els contagis:

"A la pràctica, això equivalia a acceptar que la immunitat de ramat per la infecció era el resultat inevitable, atès que el Regne Unit no tenia la ferma perspectiva d'una vacuna, tenia capacitat limitada de fer tests i hi havia la visió molt estesa que el públic no acceptaria un confinament per un període significatiu."

Pels autors de l'informe, es tractava d'una política equivocada "que va dur a una quantitat inicial de morts més elevada de la que hauria resultat d'una política més emfàtica". I assenyala que es tracta "d'un dels fracassos més importants en salut pública que mai hagi experimentat el Regne Unit", tot i tenir alguns dels millors experts del món.

Un passatger davant d'un centre de proves de Covid a l'aeroport de Heathrow, a Londres (Reuters/Peter Nicholls)

Al Regne Unit hi ha un 66% de població amb pauta completa i quan encara tenia una incidència molt alta va celebrar el Freedom Day a mitjans de juliol. Ha seguit creixent i ara és dels països amb més casos, més hospitalitzats i més morts.

A principis de setembre, Dinamarca va seguir una estratègia similar, però tenia una incidència més baixa i més població vacunada.

Això demostra que rebaixar o fins i tot eliminar restriccions o mesures de precaució no és gens fàcil. Per Güerri, caldria intentar arribar al 90% de població vacunada.

I López Codina assenyala que la situació millora i que "s'acosta, per tant, el moment que s'haurà de prendre la difícil decisió d'aixecar totes les restriccions i assumir que la Covid com una malaltia més, això sí, amb una variant molt contagiosa".

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus SalutVacunes
Anar al contingut