El líder del PSC, Salvador Illa, després del debat de política general al Parlament (ACN)
ANÀLISI

La resolució de la discòrdia que sacseja la negociació per la investidura de Sánchez

L'acord de Junts i Esquerra per incorporar les condicions d'un referèndum de cara a la investidura de Pedro Sánchez incomoda els socialistes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Contundent i molest. Així s'ha mostrat Salvador Illa, i també els Comuns, en veure que Junts i Esquerra, que fins ara anaven cadascú pel seu compte, s'alien per vincular no només l'amnistia sinó també el referèndum a les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez.

Els socialistes creuen que amb proclames així la cosa pot anar pel pedregar. I elogien l'estratègia de les formacions basques, de qui aplaudeixen que renten la roba bruta a casa, que no hi ha disputa entre si i que en públic escenifiquen el suport a Pedro Sánchez de forma clara. 

Els socialistes admeten negociacions, però no revelen res. De fet, en públic expliquen que de referèndum no se'n parlarà i que d'amnistia ja es veurà. Aquest extrem podria ser el que fa que Junts i Esquerra hagin apujat els decibels de les demandes i hagin escenificat una foto conjunta de cara a una possible negociació a Madrid.

D'això se'n desprèn que al PSOE li costarà més moure's i negociar. Tot plegat passava, a més, poques hores abans que Núñez Feijóo fracassés per segona vegada en la seva investidura al Congrés.
 

La resolució de la discòrdia

La cursa entre Esquerra i Junts apuja el preu de la investidura. Al Parlament s'han aprovat aquest divendres dues propostes de resolució que posen condicions a la investidura: una de previsible, sobre l'amnistia, amb el suport d'ERC, Junts i la CUP; i una segona que ha sorprès tothom, començant pels socialistes, i que afirma que "el mandat que va sortir del referèndum del primer d'octubre del 2017 podrà ser substituït per un nou referèndum acordat amb l'Estat". A més, la proposta s'inclina per no donar suport a la investidura de Sánchez si no hi ha un compromís en aquest sentit:

"El Parlament es pronuncia a favor que les forces polítiques catalanes amb representació a les Corts espanyoles no donin suport a una investidura d'un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum." 

Hi han donat suport ERC i Junts i la CUP s'ha abstingut. Fonts del govern afirmen que "treballar per fer efectives les condicions" ho entenen com a avançar en les condicions; és a dir, que no s'està demanant que es posi data i dia, ni de bon tros.

Aplaudiments després de les votacions al Parlament
Aplaudiments després de les votacions al Parlament (ACN/Jordi Borràs) 

Aquesta proposta de resolució conjunta sobre el referèndum contrasta amb les propostes que havien fet per separat ERC i Junts, que defensaven que el govern prengués mesures per celebrar-ne un però no ho posaven com a condició.

Sí que va en la línia, però, del discurs del president Aragonès al debat de política general, en què va afirmar: "La legislatura que ara comença a l'Estat, la legislatura 2023-2027, només es pot entendre com la que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar."

Junts, per la seva banda, ha aconseguit situar l'1 d'Octubre a la proposta de resolució i també identificar els partits independentistes com els agents negociadors amb l'Estat, i no pas el govern, com preveia Esquerra en la seva proposta.

Els de Puigdemont consideren que no es pot donar un xec en blanc al govern per negociar l'amnistia i l'autodeterminació. Fonts de Junts afirmen que el govern "hauria de venir pactat de casa, i no només demanar simples adhesions".

Aprovades les propostes sobre amnistia i autodeterminació que no fa encara 24 hores semblaven destinades al fracàs. Però un acord en temps de pròrroga entre Esquerra i Junts ha marcat les condicions per a la investidura de Pedro Sánchez; unes condicions amb advertència inclosa en cas que no s'hi avingui. I això no ha agradat gens als socialistes. El líder del PSC ha avisat: no en aquests termes. Treballaran per evitar-ho, però si cal aniran a eleccions.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, mirant el panell de resultat de les votacions, durant el debat de política general del Parlament.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, mirant el panell de resultat de les votacions durant el debat de política general del Parlament (ACN)

Puigdemont no va situar el referèndum com a condició prèvia a la investidura

A la conferència que va fer des de Brussel·les, Carles Puigdemont va reclamar el reconeixement i respecte a la "legitimitat democràtica de l'independentisme"; a més de l'abandonament complet i efectiu de la via judicial contra l'independentisme que inclogui, deia, una llei d'amnistia que reculli la repressió prèvia a l'1-O i que s'ha de fer "per reparar una injustícia, no per oblidar". Així com la creació d'un mecanisme de verificació per garantir el compliment dels acords; un mecanisme de verificació que per Junts té a veure amb la figura del mediador.

També reclamava que els límits de la negociació se situessin en els tractats internacionals i l'oficialitat del català a Europa. El president Puigdemont va plantejar l'amnistia com a condició prèvia abans de la investidura, i el referèndum d'autodeterminació com la carpeta a obrir durant la pròxima legislatura.


El PSC i els Comuns, molestos

En declaracions a Catalunya Ràdio, Salvador Illa ha afirmat que el seu marc és la Constitució. "Estem disposats a avançar en el marc de la Constitució, però tot el que sigui fer un pas cap a la ruptura i la divisió dels catalans, no", ha destacat.

El dirigent socialista s'ha declarat convençut que anar a eleccions "no és la solució", però ha afegit que cadascú haurà d'assumir les responsabilitats del que decideixi, i no ha descartat que això acabi passant. Tot plegat després del comunicat conjunt d'aquest dijous al vespre del PSC i el PSOE, en què mostraven el seu rebuig a la resolució i reivindicaven el diàleg. 

També hi ha malestar entre l'equip negociador dels Comuns, que ho veu com un entrebanc per tirar endavant la investidura de Sánchez i per formar un govern de coalició d'esquerres. El grup d'En Comú Podem al Parlament ha votat a favor de la proposta sobre l'amnistia, però no a favor de la del referèndum. Afirmen que les línies vermelles no ajuden a les negociacions.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraAmnistia
Anar al contingut