La Reina Margarida II de Dinamarca anuncia la seva abdicació en el discurs de Cap d'Any
La reina Margarida II de Dinamarca anuncia la seva abdicació en el discurs de Cap d'Any (Reuters)

La reina Margarida II de Dinamarca anuncia que abdica després de 52 anys al tron

La monarca, de 83 anys, deixarà de regnar el 14 de gener i el príncep Frederic esdevindrà cap d'Estat

La reina Margarida II de Dinamarca, de 83 anys i la monarca viva amb més temps en el tron, ha anunciat aquest diumenge que abdicarà el pròxim 14 de gener en favor del príncep hereu Frederic, després de 52 anys com a cap d'Estat.

En el seu tradicional discurs televisat de Cap d'Any, Margarida II, única dona al capdavant d'una monarquia, ha explicat que l'operació d'esquena a la qual es va sotmetre el febrer passat, li va fer pensar en el futur i si no havia arribat el moment "de deixar la responsabilitat a la següent generació".

"He decidit que ara és el moment correcte. El 14 de gener del 2024, 52 anys després de succeir el meu benvolgut pare, deixaré de ser la reina de Dinamarca."

Margarida II ha al·ludit al "desgast" del temps i al fet que "una ja no pot amb el que podia abans".


Trenca la tradició

Tant a Dinamarca com a les altres monarquies nòrdiques no hi ha tradició d'abdicar, i l'habitual és que els monarques esgotin el seu mandat fins a la mort.

Margarida havia reiterat sempre en públic que no tenia pensat abandonar el tron i que la condició de reina era "un deure de per vida".

El primogènit, de 55 anys, assumirà el tron el mateix dia de l'abdicació, després d'un Consell d'Estat, amb el nom de Frederic X.

"Aquesta nit vull sobretot donar les gràcies, gràcies pel suport i la calidesa aclaparadors que he rebut al llarg dels anys", ha afirmat en el seu discurs la monarca, que ha demanat "la mateixa confiança i afecte" per al futur rei i la seva esposa, la princesa Maria.

La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ha agraït en un comunicat a la reina la seva "dedicació per a tota la vida i el seu incansable treball per Dinamarca".
 

Una reina amb inclinacions artístiques

Margarida Alexandrina Thorhildur Ingrid, nom complet de la reina, afegeix a la seva condició de reina discreta i pròxima un altre punt a favor: les inquietuds artístiques, que inclouen des dels decorats i el vestuari de ballet, obres de teatre i fins i tot pel·lícules, al disseny dels monogrames dels membres de la Casa Reial o la seva afició per la pintura.

I aquesta prolífica i duradora activitat és apreciada a Dinamarca, sobretot per la seva condició de dona, a pesar que prestigiosos crítics d'art hagin posat en dubte la qualitat artística de les seves pintures, la qual cosa no ha impedit que prestigiosos museus li dediquin exposicions.

La monarca danesa també s'ha atrevit a il·lustrar "El Senyor dels Anells" de J. R. R.Tolkien i a traduir al danès "Tots els homes són mortals", de Simone de Beauvoir, i la trilogia sobre la caiguda de l'imperi romà de Stig Strömholm, a més de dissenyar l'escenografia i el vestuari per a una pel·lícula de la plataforma Netflix.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaDinamarca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut