La reforma laboral, salvada pel vot polèmic d'un diputat del PP

Alberto Casero hi ha votat a favor per un error informàtic segons assegura el PP, que qüestiona la votació i la portarà a la justícia

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha aprovat per un sol vot, 175 a 174, la reforma laboral que el govern espanyol ha pactat amb patronal i sindicats. El govern de Pedro Sánchez ha estat al caire de l'abisme, ja que els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès han trencat la disciplina de vot del seu partit i s'han decantat pel no.

El vot decisiu ha estat el d'un diputat del PP, Alberto Casero, que ha votat a favor del decret de manera telemàtica, segons ha dit el mateix partit. El PP ho atribueix a un error informàtic i ha demanat una reunió urgent de la mesa per aclarir els fets.

La portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, qüestiona la votació i assegura que la presidenta de la cambra sabia que hi havia una "anomalia" en el procés, però que tot i així ha permès que tirés endavant. Segons Gamarra, no es pot comptabilitzar el vot d'un diputat que s'ha acabat presentant a l'hemicicle en conèixer l'error i "li han impedit entrar".

El líder popular, Pablo Casado, ha dit que es tracta d'un "frau democràtic" i ha anunciat que ho portaran al Constitucional.

 

Votació amb incertesa

Durant la votació, també hi ha hagut un moment de dubte en el recompte dels vots, en què a la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, no li sortien els números i ha considerat que el decret quedava derogat.

Dels 4 diputats navarresos que havien de votar "sí", a més, dos s'han saltat la disciplina de vot i han acabat votant en contra. Sergio Sayas i Carlos García Adanero han explicat la decisió a les xarxes socials:

 

Tot i que la coalició entre PSOE i Unides Podem ha comptat amb el suport de Ciutadans i d'altres grups minoritaris no ha aconseguit aglutinar el bloc d'investidura.

Han rebut el suport del PDeCAT, Ciutadans, Més País, Compromís, Terol Existeix, Coalició Canària, Nova Canàries i el Partit Regionalista Càntabre. En total, 175 vots afirmatius, només un més dels 174 que han apostat pel no.

En canvi, Esquerra i el PNB ja havien confirmat el seu no abans de la votació. Els que s'oposen a la reforma, doncs, són el PP, Vox, ERC, el PNB, Bildu, Junts, la CUP, el BNG, Fòrum Astúries i el diputat escindit de Cs Pablo Cambronero.

En el debat previ a la votació d'aquest dijous al Congrés, s'han sentit retrets de tota mena i en totes direccions. ERC ha estat especialment dura amb la ministra Díaz i ha assegurat que s'ha sentit pressionada i enganyada. I la ministra, per la seva banda, ha criticat que Esquerra no s'hagi avingut a negociar com el PNB, encara que el resultat del vot sigui finalment el mateix.


Suports més enllà de l'acord d'investidura

La votació ha plasmat un trencament de la majoria de la investidura i, malgrat la resistència de Podem, finalment, Ciutadans s'ha incorporat al bloc del sí.

Sigui com sigui, en un debat amb moltes absències a la bancada del govern espanyol, Díaz ha agraït el suport als agents socials i als partits que han anunciat el vot favorable.

La vicepresidenta Yolanda Díaz i el president Pedro Sánchez
El Congrés ha ratificat la reforma laboral del govern del PSOE i Unides Podem (EFE/Kiko Huesca)

La votació podria tenir conseqüències a Catalunya. Els comuns han advertit a ERC que el seu no pot suposar que retirin el seu suport a Pere Aragonès, uns vots importants si la CUP es desmarca del govern de la Generalitat al Parlament.

 

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut