Els Amics de la Rambla fa molt temps que reivindiquen la Rambla com un dels grans espais de cultura de la ciutat de Barcelona
Els Amics de la Rambla fa molt temps que reivindiquen la Rambla com un dels grans espais de cultura de la ciutat de Barcelona (Ajuntament de Barcelona/Marc Lozano)

La Rambla de Barcelona s'omple de llibres i cultura aquest cap de setmana

La iniciativa arriba a Barcelona després de fer-se a l'Escala, Sitges, Cabrils i Manacor

Redacció/ACNActualitzat

La literatura conquereix aquest cap de setmana un dels passejos més emblemàtics del món. La Xarxa de Viles del Llibre i els Amics de la Rambla organitzen la primera edició de "La Rambla. Vila del llibre", que se celebra aquest dissabte i aquest diumenge. Neix amb l'objectiu de tornar el protagonisme literari i cultural que va tenir el passeig els segles XIX i XX.

El director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, ha explicat que s'ha apostat per la Rambla perquè creuen que és un espai fantàstic, amb molta història literària.

"Volem demostrar que la Rambla pot tornar a ser un passeig literari."

Des de l'obertura de la Llibreria Verdaguer, el 1835, va arribar a haver-hi fins a 12 llibreries a la Rambla de forma simultània. Actualment, només resisteixen la Casa Beethoven, especialitzada en música, i la petita llibreria Pompeia.

La jornada se centrarà en el passatge Bacardí, primer carrer cobert de Barcelona i famós el segle XIX, que compartirà protagonisme amb altres espais com les cotxeres del Palau Güell o el Museu de Cera.

La Vila del Llibre i els Amics de la Rambla compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.

El president d'Amics de la Rambla, Fermín Villar, ha explicat que la tradició literària de la Rambla ve de molt lluny. "A banda de tots els autors de casa nostra que hi han viscut, escrit i passejat, com Josep Maria de Sagarra, Federico García Lorca o Carlos Ruiz Zafón, també ha estat un referent internacional de primer ordre: des de Hans Christian Andersen, George Sand i Somerset Maugham fins a Jean Genet", ha afegit el president.

El programa inclou exposicions, tallers i taules de debat. També un espectacle de poesia infantil ideat per Andreu Galán i contacontes amb textos d'arreu del món. Per la seva banda, Jordi Basté i Martí Artigau presentaran la trilogia de novel·les negres que han escrit, i el filòleg i periodista Magí Camps conversarà amb l'escriptora Clara Queraltó sobre la importància del català.

La jornada se centrarà en el passatge Bacardí, que acollirà taules i debats
Es reivindicarà el nom d'Eduardo Mazo com un dels personatges creadors que s'han mogut al voltant de la zona (ACN)


Més de 250 propostes en 8 escenaris diferents

La xarxa ja ha ofert més de 250 propostes literàries a diferents escenaris: l'Escala, Sitges, Cabrils i Manacor. Els següents són, després del de la Rambla, Malgrat de Mar (27 i 28 d'agost), Cervera (25 de setembre) i Piera (8 i 9 d'octubre).

L'organització vol que el llibre porti nous visitants a Catalunya, que vinguin atrets pel programa literari que ofereix cada zona. A més, pretén que els habitants redescobreixin el seu entorn més immediat i la seva memòria més recent de la mà dels llibres.

La Vila del Llibre preveu que els 8 festivals d'aquesta edició, amb més de 300 autors i autores, rebin al voltant de 34.000 visitants amb una previsió d'1.700.000 euros d'impacte econòmic directe en el territori. Les vendes estimades són de 130.000 euros i hi participen 60 editorials.

 

ARXIVAT A:
CulturaLiteratura
Anar al contingut