Estats Units

La policia a Chicago mata un jove negre i torna a encendre el debat sobre la discriminació racial

La policia ha decidit fer públiques algunes de les imatges que van gravar els mateixos agents amb una càmera subjectiva

RedaccióActualitzat

La mort, a Chicago, d'un altre jove afroamericà a mans de la policia ha tornat a encendre el debat sobre la discriminació racial als Estats Units. La víctima, Paul O'Neal, va ser tirotejada per l'esquena. Havia robat un cotxe de luxe i va intentar fugir, primer amb el cotxe i després a peu.

La policia ha decidit fer públiques algunes de les imatges que van gravar els mateixos agents amb una càmera subjectiva. El portaveu de la família, Jamal Green, n'ha demanat responsabilitats:

"La família ni tan sols es va poder asseure a mirar aquest vídeo. També és molt dur per a mi veure'l. Per tant, mirant endavant, hem de fer que aquests agents assumeixin responsabilitats."

Les imatges es van gravar amb les càmeres que porten els mateixos agents, una mesura implantada aquest any després de les fortes crítiques que el cos va rebre el desembre passat arran de la mort de Laquan McDonald, un jove a qui un agent va disparar 16 vegades.

Però la càmera d'un dels agents va fallar i la polèmica està servida. L'advocat de la família, Michael Oppenheimer, ha lamentat els fets:

"Em sembla increïble. És espantós, és tràgic que aquests agents fessin el que van fer, que fessin justícia pel seu compte, les coses que estan intentant impedir o que se suposa que impedeixen. No hi ha imatges del tiroteig pròpiament dit. El que hem vist és més que espantós. Només puc imaginar el que mostrarien les imatges de la càmera de l'agent si les poguéssim veure.

Segons la policia, el noi anava armat i els va disparar, però no s'ha trobat cap arma al lloc dels fets. Amb el noi a terra, emmanillat i sagnant per l'esquena, els agents es pregunten al vídeo qui ha disparat i s'alineen en una sola versió:

"Us heu fet alguna cosa? També he disparat? Eh? Que heu disparat? Sí. També ens ha disparat a nosaltres, d'acord? He disparat al cotxe després que gairebé xoca contra mi.

Des del 2010, gairebé 250 sospitosos han estat abatuts per la policia. Dues terceres parts eren afroamericans. Davant d'aquesta situació, el desembre de l'any passat, la fiscal general dels Estats Units va decidir obrir una investigació per racisme i ús excessiu de la força.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut