Barcelona

La pinya i l'orada salvatge, els productes que més s'encareixen per Nadal

L'escamarlà, la gamba, les ostres i la vedella baixen, mentre que les minihortalisses i fruites vermelles són tendència

Cristina HerranzActualitzat

S'acosten les festes nadalenques i Mercabarna preveu un lleuger increment de les vendes i preus estables aquesta campanya. Calcula que distribuirà més de 100.000 tones de producte fresc, un 5% més que l'any passat, a preus similars als del 2018.

El peix i el marisc seran protagonistes a taula, però una de les novetats d'aquest any seran les minihortalisses de colors. Tomàquets cirerols de colors o pastanagues i pebrots de dimensions reduïdes, coliflors liles o taronges i bledes vermelles esperen fer-se lloc entre els àpats de festes.


També són tendència les fruites vermelles, com la grosella o els nabius. La venda de gerds d'Huelva s'ha disparat en els últims anys. Durant el desembre del 2014, Mercabarna en va vendre 10 tones. Aquest any, més de 200. Una mostra que, tot i que el consum s'ha frenat, durant les festes de Nadal no ens mirem tant la butxaca.

"És un producte de preus alts, de gamma alta i, per tant, el seu consum és un extra", admet Pere Prats, vicepresident del Gremi de Majoristes de Fruites i Verdures de Mercabarna.

 


Segons les previsions dels majoristes de Mercabarna, aquestes festes es vendran 90.000 tones de fruites i verdures. Els preus, estables, sobretot el raïm d'Aledo. La pinya, en canvi, puja un 12% perquè, segons Jaume Flores, president dels majoristes de fruites i verdures, l'any passat estava sota mínims:

"Havíem arribat a uns mínims històrics. Hi havia hagut una davallada de preu els últims dos anys molt important. Al final, ara, el que farà la pinya és posar-se al seu lloc."

 

 

Aliments també indispensable a taula: el peix i el marisc. Amb la dorada, el salmó i el besuc, d'una banda, i l'ostra, la gamba llagostinera congelada, les gambes i els escamarlans, de l'altra, com a protagonistes, segons esmenta el president del Gremi de Majoristes de Peix, Àngel Máñez.

En aquest cas, es preveuen preus similars a l'any passat. Costarà el mateix el besuc, mentre que baixa el preu de la cua de rap, la gamba o l'ostra, i puja el del lluç i sobretot l'orada salvatge, que s'enfila un 20% per la falta de captures.

Per als qui prefereixen un plat de carn o aviram, marca tendència la tradició, amb productes de proximitat i ecològics. El xai i el cabrit pugen preus, baixa la vedella i es manté el preu de la pularda, el capó o el gall dindi de pagès.

 

ARXIVAT A:
ConsumEconomia de butxacaNadal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut