La patinada d'Ayuso amb Felip VI i els indults: de les crítiques al missatge de Zarzuela

La presidenta madrilenya rep crítiques de la majoria de forces polítiques, fins i tot del PP, i ha generat la resposta de la Casa del Rei

Antoni d'ArmengolActualitzat

Perplexitat entre la classe política per les declaracions de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, durant la manifestació de diumenge a la plaça Colón de Madrid, en què va voler relacionar el paper del rei d'Espanya amb l'atorgament dels indults als presos polítics catalans.

Entre reivindicacions de la unitat d'Espanya i la sobirania del poble, Ayuso es va preguntar quin paper tindrà el rei: "Què farà el rei d'Espanya a partir d'ara? Firmarà els indults? El faran còmplice d'això?"

Ni la portaveu del Partit Popular al Congrés, Cuca Gamarra, ha volgut ratificar el posicionament d'Ayuso, que acusava el govern espanyol de voler fer "còmplice" Felip VI, que per llei està obligat a sancionar les normes que dicta el govern.

Gamarra ha expressat el malestar del PP per l'intent de manipular políticament la figura del monarca. Ha censurat Díaz Ayuso recordant-li que "tothom sap" que "Espanya és una monarquia parlamentària i el paper que hi té el rei". Un paper consagrat a l'article 62 de la Constitució.

L'única referència que n'ha fet el líder del partit, Pablo Casado, ha estat per recordar que el responsable exclusiu dels indults és el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "com estableix el nostre sistema polític, una monarquia parlamentària exercida de manera impecable pel rei", ha dit Casado durant la presentació de la convenció del partit, que se celebrarà a l'octubre.

Tampoc han agradat aquestes declaracions als companys de manifestació, ni a Ciutadans ni a Vox. Els taronges han apel·lat al possible desconeixement de les atribucions del monarca per part d'Ayuso, a qui Carlos Carrizosa, en una entrevista a "Els matins" de TV3, ha atribuït les "ganes de competir amb l'extrema dreta".

La majoria de dirigents socialistes han demanat a Casado que rectifiqui o que desautoritzi la presidenta de la Comunitat de Madrid. L'expresident de la Generalitat José Montilla, o la portaveu del PSC, Alícia Romero, s'han expressat en aquest sentit.

També el ministre Miquel Iceta s'hi ha referit assegurant que "entre d'altres problemes, el PP en té un de gruix, que és una ànima molt de dreta extrema que sembla que és la que porta la veu cantant".

Per als independentistes, les declaracions d'aquest diumenge d'Ayuso demostren la seva ignorància, i que en qualsevol cas, si el rei no volgués firmar els indults -ha dit la portaveu d'ERC, Marta Vilalta- primer hauria d'abdicar.

Una argumentació semblant a la que ha exposat el portaveu del grup confederal de Podem al Congrés, Jaume Asens, al programa de TV3 "Planta baixa". També pel portaveu d'En Comú Podem, Joan Mena, ha sentenciat que "l'Espanya d'Ayuso és tan estreta que no hi cap ni el rei".

Aquest mateix migdia, el palau de La Zarzuela ha volgut sortir al pas de qualsevol especulació i ha assegurat que Felip VI signarà qualsevol decret que aprovi el Consell de Ministres, també el possible decret sobre els indults als presos independentistes, de la mateixa manera que ho fa sobre qualsevol altra qüestió.

Després de la polèmica causada, la presidenta de Madrid ha matisat les seves paraules: "El rei va ser la veu i l'esperança de tots els espanyols el 3 d'octubre. I em dol, i això és una opinió personal, el compromís a què el sotmetran", ha dit.

ARXIVAT A:
Procés catalàPPIsabel Díaz AyusoPablo CasadoFelip VIIndults
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut