La pandèmia ha portat més cansament i dolor crònic a les persones amb fribromiàlgia
La fibromiàlgia afecta 140.000 pesrones a Catalunya, sobretot dones (PIXABAY)

La pandèmia ha portat més cansament i dolor crònic a les persones amb fibromiàlgia

Un estudi de l'Hospital del Mar i la Fundació Ared per a la integració laboral de les dones, recomana adaptar o reduir la feina per evitar els perjudicis de deixar-la

Actualitzat

La pandèmia ha impactat negativament en les persones que tenen fibromiàlgia, amb un empitjorament clar dels seus símptomes, al marge que hagin passat la Covid o no. A l'espera d'estudis que posin xifres a aquesta realitat, això és el que han detectat els metges que tracten aquests pacients, que, entre d'altres patologies, tenen dolor i fatiga crònica i una baixa tolerància a l'estrès i als canvis emocionals. El doctor Josep Blanch és cap de secció del Servei de Reumatologia de l'Hospital del Mar:

"La impressió clínica que tenim és que les malaltes de fibromiàlgia  –tothom ho ha passat malament– però les persones amb fibromiàlgia ho han passat molt pitjor. Es veu en el número d'incidències, tenen molt més dolor, estan molt més cansades..."

Aquest dimecres és el Dia Internacional de la Fibromiàlgia, una malaltia sense cura, ara per ara, que afecta un 2,4% de la població de més de 20 anys, la majoria dones. Es calcula que a Catalunya n'hi ha uns 140.000 casos.

Dolor, cansament, cefalees, ansietat o problemes cognitius són alguns dels símptomes que dificulten la vida de les persones que tenen fibromiàlgia i que, en alguns casos, es veuen obligades a deixar la feina o adaptar-la a cada situació personal.
 

Malalts de fibromialgia han de deixar la feina (PIXABAY)

Precisament, un estudi de la Fundació Ared i l'Hospital del Mar constata que poder treballar millora molt l'autoestima d'aquests pacients i la seva qualitat de vida alhora que disminueixen els trastorns associats a la malaltia, com la depressió.

 

Marta Jornet, portaveu de la Fundació, subratlla la importància de mantenir l'entorn laboral encara que s'hagi de treballar menys hores o reduir responsabilitats:

"La persona decideix continuar la mateixa feina però menys hores, el que també suposa menys ingresos, rebaixen el nivell, perquè també una de les coses que afecta molt és el nivell d'estres, si que vol, continuar treballant, vol i necessita treballar."

L'origen de la malaltia encara no és clar, però cada vegada hi ha més indicis que es tracta d'un trastorn neuroimmunològic; és a dir, relacionat amb el sistema nerviós i l'immunitari. Els experts asseguren que ja no és una patologia oblidada –com fa uns anys– i que ara hi ha molta recerca en marxa. Una investigació que passa, entre d'altres, per aconseguir un test que permeti diagnosticar la malaltia o arribar a descobrir els seus mecanismes per poder trobar tractaments efectius.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut