Troben una teràpia efectiva contra la fibromiàlgia que t'ensenya a enganyar el dolor
La fibromiàlgia, que es dona sobretot en dones, es caracteritza pel dolor crònic (Pixabay)

Troben una teràpia efectiva contra la fibromiàlgia que t'ensenya a enganyar el dolor

Els pacients de l'Estudi de Vall d'Hebron han millorat en tots el símptomes gràcies al poder de la ment, l'exercici i la natura

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La fibromiàlgia és una malaltia molt incapacitant que afecta el 2% de la població, majoritàriament dones. Es caracteritza pel dolor crònic, sobretot en músculs i articulacions, i respon molt poc als tractaments amb fàrmacs. Almenys, fins ara.

Un estudi liderat per l'Hospital Vall d'Hebron ha demostrat l'efectivitat de combinar els medicaments amb quatre teràpies més: exercici, educació en neurociència del dolor, teràpia cognitiva conductual i meditació o "mindfulness".

L'estudi, anomenat Fibrowalk, és el primer al món, segons els autors, que mostra una efectivitat tan alta amb un tractament multicomponent per fer front a aquesta malaltia tan complexa.

La clau, enganyar el dolor

L'estudi s'ha publicat al Journal of Clinical Medicine i els resultats demostren una millora en totes les variables estudiades: "els pacients milloren en dolor, fatiga, impacte de la malaltia, ansietat, depressió i kinesofòbia" -por de fer determinats moviments que fan mal-, explica Mayte Serrat, doctora de la Unitat d'Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central del Servei de Reumatologia i investigadora principal de l'estudi.

Les tres investigadores principals de l'estudi Fibrowalk de la Vall d'Hebron
L'estudi Fibrowalk de Vall d'Hebron ha aconseguit reduir el dolor i l'ansietat dels pacients amb fibromiàlgia (Hospital Vall d'Hebron)

Tot i que actualment, pels condicionants de la pandèmia, aquesta teràpia es dona de forma telemàtica, amb vídeos explicatius, les tècniques estudiades s'han posat a prova a l'aire lliure i amb l'acompanyament de professionals sanitaris.

"Les tècniques que hem dut a terme fora de l'hospital, en un entorn de natura, ajuden els pacients a desviar l'atenció dels pensaments tan forts que tenen sobre el seu dolor."

La clau és entendre com funciona el dolor, quins mecanismes neurobiològics fan que el sentim i quines eines tenim al nostre abast per arribar a controlar-lo.


Un abans i un després

L'estudi va durar 12 setmanes, del novembre del 2019 al febrer del 2020, però els pacients que hi van participar ja van notar millores significatives a partir de les 6 setmanes de tractament combinat.

Per a la coordinadora de la Unitat d'Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central de Vall d'Hebron, la doctora Míriam Almirall, aquest treball pot significar un canvi de paradigma i aportar un nou enfocament en aquesta patologia.

El tractament consisteix a combinar la medicació habitual amb l'educació en neurociència del dolor (entendre els mecanismes neurobiològics associats al dolor per intentar disminuir-ne la percepció), la teràpia conductual (canviar la manera com es pensen i senten les coses), l'exercici i la meditació o "mindfulness".

Entre les activitats que van dur a terme en un entorn natural hi havia el ioga, la marxa nòrdica, la fotografia de natura i la teràpia japonesa Shinrin Yoku, coneguda com a "banys de bosc". Pel que fa a la teràpia cognitiva conductual, inclou des de tècniques de relaxació i respiració, control de la por i el dolor o dels pensaments positius i negatius, fins a claus per identificar i gestionar les emocions diàries. Tot plegat, combinat amb el tractament farmacològic habitual de cada pacient.

L'Hospital Vall d'Hebron confia ara poder estendre aquesta teràpia a altres centres perquè se'n puguin beneficiar el màxim de pacients possibles.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut