Madrid

La Moncloa avisa el PDeCAT i ERC: "Els pressupostos beneficiaran milions de persones"

El govern de Sánchez envia a Brussel·les els comptes, que preveuen un augment d'un 3,1% en la despesa i d'un 5,7% en els ingressos

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha concretat els números del pròxim pressupost, que a partir d'aquest dilluns sotmet a l'examen de Brussel·les, a la Comissió Europea. És un projecte que intenta satisfer dues expectatives ben diferents i complir amb tothom. Per una banda, el pacte amb Podem i, per l'altra, la reducció del dèficit que exigeixen les autoritats europees.

El govern Sánchez vol quadrar el cercle incrementant un 3,1% la despesa, però encara vol augmentar més els ingressos: un 5,7%. Tal com han explicat les ministres d'Hisenda, María Jesús Montero, i d'Economia, Nadia Calviño. s'apujaran els impostos o se'n crearan de nous per als que tinguin més poder adquisitiu.

A més, les previsions de recaptació d'aquests impostos són optimistes. Per exemple, amb el nou impost digital, el govern espanyol pensa recaptar uns 1.200 milions d'euros, i amb el de transaccions financeres, uns 850 milions. Apujar l'IRPF a les rendes més altes serà d'uns 328 milions d'euros addicionals.

En total són 5.700 milions d'euros, que compensaran amb escreix tota la despesa que es destini per exemple a apujar pensions, incrementar el salari mínim interprofessional o augmentar el nombre de beques.

Un cop a Brussel·les, aquests comptes de l'Estat per al 2019 estan pendents del que facin les formacions independentistes.

 

 

A la mateixa compareixença informativa, la ministra portaveu del govern, Isabel Celaá, ha demanat que no es vinculin la qüestió de la fiscalia amb el suport als pressupostos:

"La fiscalia es deu als principis d'autonomia i imparcialitat. I ells ho saben. Per tant, correspon a aquestes autoritats catalanes sospesar, equilibrar en un costat el que ja saben i en l'altre costat justament el que posem sobre la taula amb aquest projecte de pressupostos. És a dir, beneficis per a milions de persones com els que hem exposat aquí"

Però el PDeCAT i ERC han tancat la porta a aprovar els pressupostos de Pedro Sánchez si no hi ha cap gest a canvi.

La ministra Montero ha assegurat que començarà "immediatament" la negociació del futur projecte pressupostari amb els diferents grups polítics. ha dit que "donar suport als pressupostos no és donar suport al govern", sinó la qualitat de vida dels ciutadans i el compliment de les obligacions fiscals.

 

 

PP i Cs afirmen que són uns pressupostos ficticis

PP i Ciutadans critiquen aquests pressupostos. Els qualifiquen de ficticis i reclamen eleccions. Per exemple neguen que el govern pugui apujar el salari mínim. I acusen Pedro Sánchez d'estar en mans dels independentistes i de Podem.

El líder del PP, Pablo Casado, s'oposa frontalment a uns comptes que considera radicals:

"No són creïbles. És un programa d'investidura, un programa de govern dels més radicals, amb Podem, i amb ERC exigint que la fiscalia i els jutges facin el que no han de fer"

 

Per al president de Ciutadans, Albert Rivera, aquests comptes només pretenen mantenir Sánchez a la Moncloa:

"Ha firmat un paper mullat, i un paper mullat no serveix de res. I per descomptat, les idees felices i populistes d'Iglesias no serviran per tranquil·litzar-nos

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPedro SánchezPSOEPressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut