Barcelona

La llei de vegueries supera el seu primer tràmit malgrat el rebuig de l'oposició

El projecte de llei de vegueries ha superat el seu primer tràmit parlamentari. PSC, ERC i ICV-EUiA, els tres socis del govern, han rebutjat les esmenes a la totalitat presentades per CiU, PP i C's, que s'oposaven a la llei en considerar-la poc madura i gens consensuada amb el territori. Mostra d'aquestes reticències del territori, el síndic d'Aran, el socialista Francesc Boya, ha trencat la disciplina de vot i s'ha abstingut en la votació.

Actualitzat
El pare del projecte, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha presentat i defensat la llei davant la cambra catalana. Catalunya ha "fet" el primer pas decidit per construir un nou model d'organització territorial", ha dit Ausàs.

Respecte als arguments contraris de l'oposició, Ausàs ha recordat que aquesta reorganització del territori s'empara en l'Estatut i respon a una "reivindicació històrica del catalanisme polític" per deixar enrere el "model altament centralitzador" de les províncies. "Aconseguir una organització pròpia hauria de ser l'objectiu de tots els ciutadans i de totes les forces polítiques catalanes. Cap partit de tradició catalanista hauria d'oposar-se a aquest exercici de sobirania ni hauria de posar traves a una reclamació unitària davant l'Estat", ha remarcat.

El síndic s'absté

La llei ha evidenciat les diferències del territori. El Penedès ha reclamat ser la vuitena Vegueria i s'ha creat una picabaralla entre Tarragona i Reus per ser capital de vegueria. La Vall d'Aran vol esdevenir una demarcació pròpia i discrepa de la llei tal qual està redactada. Això ha fet que el síndic d'Aran i diputat socialista, Francesc Boya, s'ha abstingut en la votació de les esmenes a la totalitat.

Amb aquest gest, Boya ha trencat la disciplina de vot i manifesta la seva oposició al projecte que inclou la Vall d'Aran a la vegueria de l'Alt Pirineu. El síndic ha remarcat que el seu vot és positiu perquè espera que hi pugui haver canvis en la tramitació. Malgrat això, Boya no descarta votar-hi en contra.

La llei reorganitza Catalunya en set vegueries que substituiran les actuals quatre províncies i que són la de Barcelona, Camp de Tarragona, Lleida, Girona, Terres de l'Ebre, Catalunya Central i Alt Pirineu-Aran. Els organismes de la Generalitat sobre els quals s'organitzaran tots els serveis de la Generalitat.

Es recuperarà així la figura històrica de la vegueria, una demarcació territorial que ja va existir durant l'edat mitjana i que va ser suprimida pel Decret de Nova Planta de 1716.

Anar al contingut