La central nuclear d'Ascó
La central nuclear d'Ascó
Gandesa

La jutge imputa els quatre presumptes responsables de la fuita d'Ascó del 2007

El jutjat de Gandesa ha imputat els quatre presumptes responsables de la fuita de partícules de la central nuclear d'Ascó el 2007. La jutge els ha citat a declarar després de la denúncia que va presentar la Fiscalia de Medi Ambient, i ha decidit obrir diligències per practicar més proves.

Actualitzat
La Fiscalia de Tarragona va interposar el passat 4 de febrer una denúncia contra els responsables de la central nuclear d'Ascó en el moment de la fuga de partícules radioactives ocorreguda al novembre de 2007. Als quatre imputats se'ls acusa de delictes contra la seguretat col·lectiva per exposició a radiacions ionitzants a persones, contra el medi ambient, contra els drets dels treballadors i de falsedat documental. En total, aquests delictes poden ser sancionats amb penes que oscil·len entre els 6 i els 16 anys de presó.

Segons el fiscal, els màxims responsables d'Ascó van cometre "inacceptables negligències" que van afavorir que, des del novembre de 2007 i durant quatre mesos, s'emetessin a l'exterior centenars de partícules radioactives "sense cap tipus de control". La jutge de Gandesa ha obert diligències prèvies per a "la comprovació de la naturalesa i circumstàncies dels fets". 

La jutge cita a declarar com a testimonis l'actual director d'Ascó i tres inspectors del CSN que van efectuar tasques d'inspecció durant aquella fuga. També ordena que tres pèrits que no tinguin res a veure amb el cas elaborin en el termini d'un mes un informe sobre el risc per a les persones i el medi ambient que va suposar la fuga. Finalment, obre una peça separada de responsabilitat civil perquè l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs i el CSN "prestin fiança suficient, que serà solidària".
Anar al contingut