Quatre dispositius d'iPhone en una botiga d'Apple
Dispositius d'iPhone en una botiga d'Apple
París

La justícia francesa obre una investigació a Apple per "obsolescència programada"

Una associació de consumidors acusa el gegant tecnològic de reduir voluntàriament la vida i el rendiment dels seus telèfons

RedaccióActualitzat

La justícia francesa ha obert una investigació preliminar a Apple per les sospites d"obsolescència programada" d'alguns models d'iPhone. El gegant nord-americà està acusat de reduir voluntàriament la vida i el rendiment dels seus telèfons. 

Segons fonts judicials a les agències de notícies Reuters i AFP, la investigació es va obrir divendres passat també per "engany".

El fiscal ha decidit investigar després d'una queixa de l'associació de consumidors francesa "Halte à l'obsolescence programmée" (HOP), presentada el 27 de desembre, i que acusa la companyia de reduir la durabilitat dels telèfons a través del seu sistema d'actualitzacions. Segons l'associació, amb aquesta pràctica, la companyia pretendria promoure la compra de nous terminals entre els usuaris.

Apple admet que alenteix models antics

Precisament el dia de Sant Esteve, Apple va reconèixer per primera vegada que alentia els models d'iPhone més antics, però, va negar fer-ho per empènyer els usuaris a canviar-se el telèfon. Segons la versió de la tecnològica, amb l'actualització del sistema operatiu el que fa és precisament allargar la vida dels seus productes i evitar problemes amb les bateries. Un argument que no va convèncer molts usuaris, que fa mesos que es queixen d'aquesta pràctica. 

Segons l'associació, Apple, que cada any comercialitza un model nou del seu icònic telèfon, pot ser investigada per la llei d'agost de 2015, que va introduir el delicte de l'osbolescència programada en la legislació francesa.

 

L'obsolescència programada

Precisament, la UE ha començat a impulsar les primeres mesures per fer front a l'obsolescència programada. Vol impulsar una etiqueta en què, de manera voluntària, les empreses certifiquin que els seus productes tecnològics es podran reparar de manera senzilla durant un temps determinat. 

Si tira endavant, serà un primer pas perquè siguin els consumidors i el mateix mercat els que posin límit a l'obsolescència programanda dels aparells, que per raons de rendibilitat econòmica s'ha acabat convertit en norma. 

Qui primer va descobrir els beneficis de l'obsolescència planificada van ser els fabricants de bombetes, fa més d'un segle. Però l'estratègia s'ha sofisticat amb la utilització de components que es poden programar informàticament.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut