Josu Ternera ha quedat en llibertat sota vigilància judicial
Josu Ternera ha quedat en llibertat sota vigilància judicial
París

La justícia francesa deixa en llibertat Josu Ternera sota control judicial

L'excap d'ETA ha comparegut aquest dimecres davant del Tribunal d'Apel·lació de París, després de la seva detenció el 16 de maig

RedaccióActualitzat

La justícia francesa deixa en llibertat sota control judicial l'excap d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, després de comparèixer davant del Tribunal d'Apel·lació de París. Podrà sortir aquest vespre de la presó de La Santé, a la capital francesa.

L'històric dirigent etarra, detingut el 16 de maig als Alps francesos, no podrà sortir de França i haurà d'anar un cop per setmana a una comissaria. La magistrada també li ha dit que entregui el seu passaport, però li ha contestat que no en té. Fa 17 anys que està fugit de la justícia.

José Antonio Urrutikoetxea s'ha de presentar el dijous de la setmana que ve per un altre recurs d'apel·lació. I també hi ha convocada una nova vista per al 23 de gener del 2020 per reconsiderar algunes qüestions de procediment.

Laure Heinich, una de les advocades, ha dit que havia estat una decisió justa del tribunal:

"No és una victòria per al senyor Urrutikoetxea, sinó una victòria per a la justícia. No hi havia cap necessitat de mantenir-lo detingut abans del seu judici al qual té tota la intenció de respondre."

 

L'advocada Laure Heinich ho considera una victòria de la justícia 


Allotjat a la casa d'un exconseller del president Mitterrand

Josu Ternera s'allotjarà a casa del magistrat Louis Joinet, exconseller del president François Mitterrand, que s'havia ofert, segons ha explicat l'advocat Laurent Pasquet-Marinacce.

En el moment de la detenció, fa un mes, Josu Ternera anava a tractar-se d'un càncer a l'hospital de Sallanches, prop de Saint-Gervais-les-Bains, on s'amagava en un precari refugi de muntanya. Els seus advocats han al·legat que no pot estar a la presó pel seu estat de salut.

Un cop en llibertat vigilada, l'ex-número 1 d'ETA es podrà sotmetre a una operació quirúrgica urgent, segons ha dit durant la compareixença davant del jutjat.

A la vista hi han assistit els seus dos fills i alguns amics. Un dels fills, Egoitz, assegura que la decisió també té una lectura política:

"És una manera de contribuir a la calma al País Basc, a fer un procés de reconciliació, sobretot des de la perspectiva de crear una situació política que permeti no repetir els esdeveniments del passat."

 

El refugi de Josu Ternera als Alps francesos


José Antonio Urrutikoetxea, que ha viscut des de l'any 2002 en la clandestinitat a França, havia de respondre a acusacions de pertinença a organització terrorista. Havia estat condemnat en rebel·lia per aquesta causa i havia presentat recurs contra la sentència.

Els advocats asseguren que la decisió del tribunal s'ha pres perquè no hi veu risc de fugida i perquè confia en la paraula de l'acusat, que s'ha compromès a comparèixer un cop per setmana davant la policia.

Després de la seva captura, el govern espanyol va demanar-ne l'extradició de manera immediata.

ARXIVAT A:
ETATerrorismeFrança
Anar al contingut