Barcelona

La jutge rebutja desallotjar un dels blocs ocupats a la Bonanova mentre es tramita el cas

La decisió s'ha sabut el mateix dia que hi ha hagut manifestacions contraposades per les ocupacions de La Ruïna i El Kubo

RedaccióActualitzat

Una de les dues cases ocupades prop de la plaça de la Bonanova de Barcelona, La Ruïna, de moment no serà desallotjada. La jutge que porta el procediment ha rebutjat la mesura cautelar demanada per la Sareb, propietària de les finques, una petició que ja havia estat denegada per la justícia en dues ocasions anteriors.

Al llarg de tot aquest dijous hi ha hagut una presència discreta dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana al voltant dels dos blocs ocupats, La Ruïna i El Kubo. A la tarda, la policia ha blindat l'espai, coincidint amb les dues manifestacions de signe contrari, una d'antifeixista i l'altra, favorable al desallotjament dels blocs ocupats des de fa anys i que no han generat problemes amb els veïns fins ara, quan els partits de dreta i extrema dreta hi han posat el focus coincidint amb la campanya electoral del 28M.

Alguns comerços no han obert i l'escola La Salle Bonanova ha suspès les extraescolars.

Fins ara, la policia ha estat present a la plaça durant tota la nit i a primera hora d'aquest dijous mantenen dues patrulles i una furgoneta d'antiavalots, però sense tallar el trànsit ni impedir el pas per la zona.

Aquest dimecres al vespre ja es va haver de tallar el trànsit unes hores perquè grups de joves van intentar acostar-se als blocs i llançar pedres als okupes i des de fins els van respondre amb rocs i globus de pintura.

Mossos tallant l'accés als blocs dels okupes a la Bonanova per les protestes de dimecres
Mossos tallant l'accés als blocs dels okupes a la Bonanova per les protestes de dimecres (Europa Press)


Els arguments del TSJC

Els dos immobles són propietat de la Sareb, conegut com el "banc dolent" perquè gestiona els actius immobiliaris tòxics de la banca.

La Sareb va demanar aquest dimecres al jutjat que desallotgés La Ruïna. Tal com havia avançat el Tribunal Superior de Justícia Catalunya, la jutge ha decidit aquest mateix dijous sobre la petició de desallotjament com a mesura cautelar. Ha tombat la petició amb l'argument que no és pertinent processalment, perquè cal escoltar la part contrària (els okupes) i seguir les etapes del procediment.

Per la jutge, abans de decidir sobre el futur de la casa, cal escoltar els ocupants, que estan personats en el procediment amb advocat. Està previst que, d'aquí a uns dies, es faci una vista judicial.

En el cas d'El Kubo, el procés ja es va resoldre i s'havia de desallotjar el 23 de març. Els Mossos, però, van descartar la intervenció al·legant que no es podia fer amb seguretat, perquè els dos edificis estan connectats, i estan pendents que es fixi una data nova pel llançament, o sigui, el desallotjament.  

El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha valorat com a "encertada" la decisió dels Mossos i, en declaracions al "Tot es mou" de TV3, ha criticat els col·lectius que han atiat el conflicte:

"S'ha de fer una crida a la calma. És el nostre paper. Hi ha un interès públic, una afectació a un barri de Barcelona, i hauríem de deixar fer la seva feina a les forces i cossos de seguretat, i no obligar a fer un desplegament [policial] per unes declaracions irresponsables."

AGents dels Mossos i la Guàrdia Urbana, desplegats a la plaça de la Bonanova
Agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana, desplegats a la plaça de la Bonanova (CCMA)

 

Desokupa renuncia a l'assalt, però es manifestarà

La controvertida empresa Desokupa, amb vincles amb l'extrema dreta i que amenaçava de fer un desallotjament extrajudicial, ha renunciat a assaltar els blocs, però igualment es manifestarà per, diu, donar suport als veïns.

El líder de l'organització, Dani Esteve, en dos vídeos penjats a les xarxes, s'ha excusat dient que la justícia ja ordenarà el desallotjament pròximament i s'ho ha atribuït com a un èxit propi. "No hi haurà assalt a la presa de la Bastilla perquè ja no fa falta", ha argumentat.

De moment, no hi ha ordre judicial per fer fora els okupes. Al març, un jutge ho va suspendre perquè no hi veia prou garanties de seguretat.
 

Els okupes es reivindiquen

Les persones que viuen als blocs ocupats han col·locat més tanques metàl·liques per barrar portes i finestres. En un missatge difós a les xarxes, els membres de la Ruïna han exigit que s'aturin els desallotjaments i han reclamat a la Sareb que "es dissolgui i entregui les claus de totes les propietats". També a l'Estat "que es dissolgui i entregui les armes".

El centre social okupa es reivindica com a "resistència anarquista" al "cor burgès" de Barcelona.
 

Focus mediàtic per la campanya electoral

El Kubo és un edifici de pisos que es va ocupar per primera vegada el 2016 i ha estat desocupat pels Mossos en tres ocasions fins ara.

Just al costat hi ha La Ruïna, una finca ocupada des del 2019.

En els últims dies, Ciutadans, Valents i Vox s'han concentrat a la plaça de la Bonanova diverses vegades les últimes setmanes en contra de l'ocupació de les dues cases.

També aquests últims dies, la policia ha detectat que els okupes han començat a "fortificar" els edificis, aixecant alguns murs, posant ciment a les finestres o acumulant materials, previsiblement, per poder-los utilitzar en llançaments.

"Els veïns no hem tingut incidents destacats amb els okupes. És ara que, amb les eleccions, tot s'ha disparat", ha afirmat Josep Maria López, president de l'Associació de Veïns de Sant Gervasi de Cassoles.

Els terrenys on hi ha les finques, d'uns 1.000 metres quadrats de superfície, estan qualificats com a àrea verda.

Pel que fa a La Ruïna, en cas de ser enderrocada, només es podria construir habitatges amb una superfície menys de la meitat del que ocupa la torre modernista, o bé rehabilitar-la.

En el cas del Kubo, si s'enderroca, no es podria construir res en el seu lloc, i si es manté l'estructura només es podria destinar a oficines.

Tot plegat fa pensar que, en el futur, no hi hauria lloc per a una operació immobiliària de gran rendibilitat, un fet que genera encara més interrogants de per què ara s'ha arribat a aquesta situació al barri. 

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaHabitatgeMossos d'EsquadraGuàrdia Urbana
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut