L'àmplia presència policial ha evitat un enfrontament entre els grups a la zona dels edificis ocupats (REUTERS / Nacho Doce)

Blocs ocupats a la Bonanova: els Mossos impedeixen el xoc entre les dues manifestacions

El Kubo i La Ruïna han centrat totes les mirades el dia que Desokupa havia anunciat que en forçaria el desallotjament

RedaccióActualitzat

Un ampli dispositiu policial ha evitat el xoc entre les protestes dels partidaris i els contraris a l'ocupació de dos edificis del barri de la Bonanova de Barcelona, entre el carrer Sant Joan de la Salle i el carrer del Lluçanès.

Segons la Guàrdia Urbana, els partidaris de l'ocupació han congregat 600 persones, mentre que els contraris n'han aplegat 500. Per evitar un enfrontament directe s'han desplegat 300 agents dels Mossos i una vuitantena de la Guàrdia Urbana.

Les protestes s'han dissolt poc després de les 10 de la nit. En el cas de la protesta antifeixista, els manifestants han desfet el camí que havien fet a la tarda, i se n'han tornat cap a la plaça de Lesseps. Durant el trajecte han trencat els vidres d'alguns aparadors.

Cap a les 11 s'ha començat a aixecar el dispositiu policial i unes desenes de persones contràries a l'ocupació ho ha aprofitat per concentrar-se davant les cases.

Durant les protestes s'ha registrat una càrrega policial, poc abans de les 9 del vespre, contra els manifestants favorables a l'ocupació dels edificis.

Ha estat al carrer Solsonès amb Sant Joan de la Salle, quan els integrants de la marxa han volgut canviar el recorregut i continuar per aquest carrer en lloc de fer-ho pel carrer Lluçanès. Els agents, que han carregat contra els manifestants i aquests han respost llançant objectes.

Els Mossos han carregat contra alguns manifestants quan volien canviar de recorregut (ACN)

Pel que fa als contraris a l'ocupació, centenars de persones s'han sumat al primer grup de manifestants, força joves, que s'han aplegat al carrer Torras i Pujalt, acompanyats d'unes desenes de membres de l'empresa Desokupa, polèmica per organitzar desallotjaments per la força. Entre les proclames, s'hi han pogut sentir crits d'"A por ellos".

Els dos grups no han arribat a coincidir (CCMA)

L'Associació de Comerciants de Sant Gervasi, Barnavasi, havia recomanat a bars, restaurants i botigues de la plaça de la Bonanova que tanquessin a partir de les sis de la tarda.

Els Mossos han buidat la plaça de la Bonanova de Barcelona abans de l'arribada de les manifestacions (Europa Press / Lorena Sopena)

Dispositiu nocturn

Els Mossos d'Esquadra han mantingut el dispositiu de seguretat durant tota la nit de dijous a divendres i mantenen la presència a la zona aquest divendres. No hi ha hagut incidents, asseguren fonts policials, però un grup de persones contràries a l'ocupació s'han anat apropant a una de les cases ocupades, tot i les advertències dels agents. Finalment, a les 5 de la matinada, 12 persones han estat denunciades per desobediència a l'autoritat.


Dos edificis simbòlics

L'objecte de la disputa són uns 1.000 metres quadrats de terreny que han centrant les hores prèvies a l'inici de la campanya electoral a la ciutat, amb protestes veïnals i els candidats de Cs i Vox sumant-s'hi.

Aquest dijous al migdia, la jutge ha desestimat la petició de la Sareb de desallotjar d'urgència l'edifici que té en propietat, el que es coneix com La Ruïna.

És la tercera decisió que es pren en aquest sentit, i la jutge la justifica perquè abans del desallotjament s'ha de donar l'oportunitat als ocupants de poder presentar al·legacions en una vista judicial que es farà pròximament.

Fa uns dies, el propietari de la polèmica empresa Desokupa anunciava que pensaven desallotjar el bloc aquest dijous, i els Mossos van assegurar que ho impedirien.

El procediment judicial va començar el gener passat i condiciona també el desallotjament de l'altra casa ocupada, coneguda com El Kubo.

Es tracta d'un edifici d'oficines, del qual es va suspendre el desallotjament, el març passat, perquè els Mossos demanaven poder actuar conjuntament a tots dos immobles.


Què es vol fer als terrenys

Els terrenys estan qualificats d'àrea verda. Pel que fa a La Ruïna, en cas de ser enderrocada, només s'hi podria construir habitatges amb una superfície menys de la meitat del que ocupa la torre modernista, o bé rehabilitar-la.

En el cas d'El Kubo, si s'enderroca, no s'hi podria construir res, i si es manté l'estructura només es podria destinar a oficines.

Tot plegat fa pensar que en futur aquí no fructificaria una operació immobiliària de gran rendibilitat. Un fet que genera encara més interrogants pel que fa a per què ara s'ha arribat a aquesta situació al barri.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut