Recompte de vots procedents de l'exterior a Palma (EFE)

La JEC rebutja revisar els vots nuls de Madrid i Sánchez segueix necessitant el sí de Junts

El PSOE necessitava 1.323 paperetes per recuperar l'escó de Madrid que va perdre amb el recompte del vot exterior, però la Junta Electoral ha desestimat la petició

RedaccióActualitzat

No hi ha canvis en la composició del Congrés i Pedro Sánchez continua necessitant el sí de Junts per ser president del govern espanyol. La Junta Electoral Central ha desestimat la petició del PSOE de revisar els vots nuls de la Comunitat de Madrid.

Els socialistes esperaven recuperar l'escó de Madrid que van perdre amb el recompte del vot exterior, però finalment no serà així. Els de Pedro Sánchez necessitaven 1.323 paperetes, i l'única via que els podia permetre aconseguir-les era fer aquest recompte de vots nuls.

La Junta Electoral Provincial de la circumscripció va rebutjar-ho, i va acusar els socialistes de basar la petició en irregularitats infundades. Per això els socialistes van elevar la petició a la Junta Electoral Central, que també s'ha negat a autoritzar la revisió dels 30.200 vots nuls comptabilitzats el 23J a Madrid.

El PSOE calculava que calia validar poc més del 5% de les paperetes per recuperar el diputat 122, clau --en part-- per a l'aritmètica parlamentària si volien mantenir la majoria del bloc progressista al Congrés dels Diputats.

Per a Ferraz, a més, aconseguir aquest escó suposava que, en una hipotètica investidura de Sánchez, amb l'abstenció de Junts n'hi hauria hagut prou.

Els diputats, pendents d'acreditar-se

Una altra de les conseqüències d'aquesta batalla a Madrid és l'entrega de credencials dels diputats per a l'arrencada de la legislatura el 17 d'agost.

La JEC no pot publicar els resultats definitius i, per tant, els diputats no poden presentar la documentació requerida. Això vol dir que no ho poden fer cap dels quatre líders de les principals formacions espanyoles: Alberto Núñez Feijóo, Pedro Sánchez, Santiago Abascal i Yolanda Díaz.

 

ARXIVAT A:
PPPSOECongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut