Madrid

La fiscalia rebaixa a la meitat la petició de penes per als 53 acusats en el macrojudici contra el suposat entorn d'ETA

Després de més de 17 mesos de judici, la fiscalia de l'Audiència Nacional ha rebaixat pràcticament a la meitat la petició de penes per als 53 acusats en el macrojudici contra el suposat entramat social, polític i econòmic d'ETA. El fiscal, en el seu escrit de conclusions, demana penes d'entre 4 i 19 anys, quan abans de començar el judici n'exigia entre 10 i 51. A més, a un dels acusats, José Ignacio Uruñuela, li ha retirat l'acusació. Tot i això, per a un altre dels acusats ha sol·licitat més pena.

Actualitzat

El fiscal de l'Audiència Nacional, Enrique Molina, ha rebaixat a quasi la meitat la petició total de condemna per als 53 acusats d'integrar els aparells polític, financer i social d'ETA. Després de més de 17 mesos de judici, el més llarg que ha celebrat mai l'Audiència Nacional, la fiscalia ha modificat les seves conclusions provisionals amb una considerable rebaixa de les penes reclamades, que ara van dels 4 als 19 anys de presó, mentre que a l'inici de judici, el 21 de novembre de 2005, oscil·laven entre els 10 i 51 anys.

Els màxims beneficiats per aquesta modificació han estat, a més d'Uruñuela, l'exdirigent de KAS Xabier Alegria, per qui abans es demanava 51 anys de presó i ara en demana 13; l'exmembre de la Mesa Nacional d'HB i expresident del consell d'administració del diari clausurat "Egin" José Luis Elkoro (de 48 a 19) i l'exconseller d'Orain i editor d'"Egin" Francisco Murga (de 49 a 19).

A més, el fiscal demana que es declari responsables civils per defraudar més d'1,6 milions d'euros a la seguretat social, juntament amb l'empresa Orain, José Luis Elkoro, Francisco Murga, Isidro Murga, l’únic que li augmenta la pena de 16 a 19 anys, Jesús María Zalakain (de 48 a 19) i Ignacio José Zapiain, de 16 a 4.

La fiscalia també considera procedent "declarar associacions il·lícites i confirmar la dissolució" de la Koordinadora Abertzale Sozialista (KAS), de l'organització EKIN, considerat l'aparell polític d'ETA, i de l'associació europea XAKI, així com el decomís i la liquidació del seu patrimoni.

Aquesta causa, instruïda pel jutge Baltasar Garzón, inclou les operacions policials contra KAS i la seva successora EKIN, el diari "Egin", la revista "Ardi Beltza", XAKI i la Fundació Joxemi Zumalabe, per l'anomenada "trama de desobediència civil".

Anar al contingut