La seu de Grífols, a Sant Cugat del Vallès
La seu de Grífols, a Sant Cugat del Vallès (David Zorrakino / Europa Press)

La família Grífols s'aparta de la gestió de l'empresa en plena pugna amb Gotham

La companyia nomena un nou conseller delegat, Nacho Abia, fins ara executiu d'Olympus

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Albert Closas

Director del programa "Valor Afegit" de TV3

@valorafegitTV3
Actualitzat

La família Grífols s'aparta definitivament de la gestió de la seva empresa. Víctor Grífols Déu i Raimon Grífols, que fins ara tenien responsabilitats corporatives en les operacions de la companyia, deixen els seus càrrecs i es queden com a membres del consell d'administració

El canvi es produeix en plena pugna amb el fons especulatiu Gotham, que va provocar un espectacular enfonsament de la cotització, de més d'un 40%. 

Després s'ha anat restablint, però, tot i així, els inversors no han recuperat del tot la confiança en el valor. Encara està un 27% més baix que el 8 de gener, quan Gotham va treure el seu informe.
 

Un nou conseller delegat

Aquest dilluns també s'ha nomenat Nacho Abia, que fins ara era alt executiu de la japonesa Olympus, com a nou conseller delegat de l'empresa d'hemoderivats.

Treballarà juntament amb el president executiu, Thomas Glanzman. Nomenat el febrer del 2023, des del maig feia també les funcions de conseller delegat. Ara se n'encarregarà Abia.

Els dos membres de la família que es retiren de la gestió portaven la direcció d'operacions i la direcció general corporativa.

Una junta d'accionistes de Grífols a Sant Cugat del Vallès el 2023
Una junta d'accionistes de Grifols a Sant Cugat del Vallès el 2023 (ACN/Miquel Vera)

L'acció puja als Estats Units

La decisió s'ha anunciat just després que es tanqués la borsa a Europa, però als Estats Units, on l'empresa també cotitza, la notícia s'ha rebut positivament.

L'acció ha pujat de forma significativa, fins a gairebé un 6%, encara que, al tancament, s'ha moderat fins a l'entorn del 4%. Els inversors consideren que el pas enrere de Víctor i Raimon Grífols millora la completa professionalització de la multinacional catalana.

De fet, la nota informativa de Grifols justifica la decisió amb l'argument que s'està posant en pràctica l'estratègia que es va decidir el 2022, de separar clarament la gestió de la companyia de qui n'ostenta la propietat. Ja va començar amb el pas enrere del durant molts anys president, Víctor Grífols, i ara se separa també del dia a dia la segona generació.

Tot i això, els dos membres de la família continuaran al consell d'administració, en tant que consellers dominicals.
 

Abia, 25 anys d'experiència

El nou conseller delegat té més de 25 anys d'experiència en la direcció internacional en empreses de ciència de la vida i tecnologia mèdica que cotitzen a borsa.

El seu darrer càrrec era de responsable executiu i director d'estratègia global d'Olympus Corporation, especialitzada en tecnologia mèdica. Abia entrarà al consell de l'empresa i el seu càrrec serà efectiu l'1 d'abril.

 

 

 

ARXIVAT A:
Empresa
Anar al contingut