Salellas i Joan Jubany intervenint durant la roda de premsa
L'advocat Benet Salellas i el germà de la víctima, Joan Jubany, han anunciat un nou intent per resoldre el cas (ACN/Marina López)

La família d'Helena Jubany demana que imputin tres nous sospitosos pel crim

Són dues persones de l'entorn de la Unió Excursionista Sabadell i l'usuari que l'assetjava en xats d'internet

Redacció/AgènciesActualitzat

Quan falten tres mesos perquè prescrigui l'assassinat d'Helena Jubany, la seva família fa un últim pas i demana al jutjat de Sabadell que investigui tres persones que fins ara no estaven al centre de les sospites.

Són dues persones de l'entorn de la Unió Excursionista Sabadell i un usuari d'internet que l'assetjava a través de xats.

La família vol evitar, d'aquesta manera, que el cas quedi impune. Ho ha explicat el seu advocat, Benet Salellas.

"Hem posat damunt de la taula tres noms que ens sembla que és important que, el jutge, abans no arribi el període de prescripció, els imputi formalment. Seria la manera per evitar que la prescripció es produís."

I és que, de fet, el crim prescriuria la setmana que ve, si no fos pels 80 dies d'estat d'alarma que al final han servit per allargar el termini fins al febrer de l'any vinent.

Per això també han sol·licitat que els Mossos d'Esquadra s'incorporin a l'equip d'investigació que té en marxa la Policia Nacional, i demanen que la justícia hi aboqui recursos durant aquests tres mesos.


El disc dur de la bibliotecària, clau per destapar l'assetjador

Dos dels sospitosos que l'acusació particular vol que s'investiguin com a suposats autors o coautors de l'assassinat són de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell. Una entitat que, recorda Joan Jubany, mai ha fet cap homenatge a la víctima.

"Algunes persones de l'entitat es van preocupar més d'encobrir sospitosos que de buscar culpables, i això és horrorosament dolorós."

El tercer sospitós és la persona que hi ha darrere d'un usuari que assetjava la víctima a través de xats d'internet, i de qui la jove tenia por.

Primer pla en blanc i negre d'Helena Jubany
Helena Jubany tenia 27 anys quan va aparèixer assassinada (ACN/cedida per la família)

La família ha explicat que han trobat el seu nom amb l'anàlisi del disc dur de la bibliotecària, acordada pel jutjat el maig d'aquest any i que va suposar una nova reobertura del cas.

Joan Jubany ha criticat la manca d'implicació del grup d'investigadors de la Policia Nacional en la resolució del cas i ha exposat que va ser ell mateix qui va acabar aportant-los la identitat de la persona que s'amagava darrere d'aquell pseudònim d'internet.


20 anys sense respostes

El cas de la jove bibliotecària de Mataró assassinada a Sabadell el 2 de desembre del 2001 segueix sense aclarir-se 20 anys després. Per això el germà de la víctima assegura que ja han "perdut l'esperança".

"Ara mateix hem perdut l'esperança en el sistema judicial, però no per això deixarem de lliurar batalla. Per això, atès que no ho han fet ni la policia ni la Fiscalia ni la judicatura, sol·licitem nosaltres la imputació de persones sospitoses i reclamem que hi hagi una investigació policial profunda i que s'arribi a judici."

Per a la família, durant aquests anys hi ha hagut una "negligència clara" perquè no s'han esgotat totes les vies d'investigació.


La família no es rendeix

Els darrers anys la família Jubany ha premut l'accelerador en un últim intent de resoldre què va passar amb la jove.

El cas va tornar a ser d'actualitat arran de l'emissió de dos capítols del programa 'Crims', de TV3.

L'estiu passat, la família va anunciar que aportava "noves proves" al cas per reobrir-lo. Poques setmanes després, el jutge va acceptar la petició, però l'Audiència de Barcelona va revocar la reobertura qualificant d'"inútils" les diligències fetes pel jutjat de Sabadell.

El germà de la víctima i Salellas també han estat especialment crítics amb aquesta resolució, que va suposar una "bufetada" per a la família.

L'acusació particular ho ha recorregut al Tribunal Constitucional i acusa el tribunal de la secció tercera d'haver actuat amb "manca de sensibilitat".

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaHelena Jubany
Anar al contingut