Exterior d'una de les escoles del grup Roca a Barcelona
Barcelona

Un litigi entre pare i fills afecta 2.200 alumnes de tres escoles de Barcelona

Es tracta del grup d'escoles concertades Joan Roca, que té tres centres a Barcelona, amb 300 treballadors

RedaccióActualitzat

Les escoles del grup Roca, a Barcelona, estan afectades per la disputa familiar entre l'amo i els seus fills, que en són els gestors. Són tres centres concertats on estudien 2.200 alumnes des d'Infantil a Batxillerat i Formació Professional, i uns 300 mestres i professors.

Aquest diumenge, el propietari, Joan Roca, va ordenar canviar els panys de les escoles i posar-hi vigilància provada per sorpresa dels seus dos fills, els actuals gestors. Un centenar de mares, pares i alumnes van protestar davant del centre.

Al llarg d'aquest dilluns al matí, els tres centres han anat obrint les portes i avisant les famílies. Tot i que s'han reobert els centres, moltes famílies no han dut els seus fills ni als dos centres de la Meridiana ni tampoc a l'escola de la rambla de Guipúscoa. Les tres escoles, doncs, han reprès les classes lectives després que els gestors dels centres n'han recuperat el control.

Aquest dilluns al migdia s'ha fet una reunió de mediació entre les dues parts enfrontades i el Consorci d'Educació, amb representats de l'Ajuntament i de la Generalitat. S'han emplaçat per una altra trobada la setmana que ve. També s'ha acordat que durant tota la setmana la Guàrdia Urbana patrullarà pels voltants dels centres.

 

El rerefons: un litigi familiar

En el rerefons del conflicte hi ha un litigi familiar entre el propietari i els seus tres fills, els gestors. Aquest diumenge al vespre, després que un serraller va canviar els panys, uns vigilants de seguretat privada es van quedar a l'entrada per impedir el pas a tothom. I les famílies van avisar els Mossos. Els fills de Joan Roca porten des de fa un any la gestió dels tres centres escolars de la família, i les famílies els donen suport.

Berta Ortega, presidenta de l'AMPA d'aquest centre, ha explicat que el propietari actual, "des de feia molt de temps, estava portant la gestió de l'escola d'una manera nefasta, ja no només en el tema educatiu, sinó en l'assetjament a professors, hi ha una sentència en ferm, i també en vexacions públiques de les quals els pares i també els alumnes, que és pitjor, n'eren conscients."

 

Intervenció dels Mossos arran del litigi familiar

Pares d'alumnes concentrats davant l'escola

Ni els professors ni el personal no docent s'hi han pronunciat per no rebre represàlies. Tampoc han volgut parlar per càmera els dos germans gestors, tot i que confirmen les suposades arbitrarietats del seu pare al llarg de cinc anys de conflicte: acomiadament dels directors dels tres centres, de professors, problemes amb l'AMPA anterior, amb les beques menjador...

Amb tot això, els pares no volen exposar la canalla. I l'Ajuntament els dona la raó. La consellera d'Educació del districte de Sant Martí, Carlota Falgueras, ho justifica:

"Que aquest dilluns les famílies no portin els nanos a les escoles i això ara ho intentarem resoldre."

Els Mossos han convençut els vigilants, que aquest diumenge a la nit han marxat i han tancat la porta. Les claus, diuen, que les té Joan Roca i ell és qui ha d'obrir l'escola aquest dilluns. Però això no agrada a ningú i molts dels alumnes no han anat als centres.

De matinada, els fills han tornat a canviar els panys dels tres centres.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut