La direcció de Vox hauria ordenat camuflar donacions a través de testaferros
El líder de Vox, Santiago Abascal, aquest cap de setmana passat a València (EFE)

La direcció de Vox hauria ordenat camuflar donacions a través de testaferros

La Cadena Ser ha publicat en exclusiva el testimoni de tres persones que expliquen la captació indirecta de fons del partit d'ultradreta

Actualitzat

Les directrius per camuflar les identitats dels empresaris a través de testaferros s'haurien donat en les primeres jornades de coordinació de Vox, entre el 15 i el 17 de desembre del 2017 a Soto del Real. S'hi van reunir tots els responsables provincials del partit.

L'exclusiva de La Cadena Ser es basa en el testimoni de tres persones, dues d'elles ex-alts càrrecs de la formació i una tercera anònima perquè continua vinculada a Vox. Els tres assenyalen que el vicepresident de Vox, Víctor González Coello de Portugal, responsable de la captació de recursos, els hauria ordenat fer passar les aportacions d'empresaris com a donacions de familiars o amics per ocultar-ne les identitats.

Segons els testimonis, González va ser presentat com una persona de màxima confiança de Santiago Abascal, president de Vox.

 

Camuflar les donacions per vèncer reticències

Carlos Aurelio Caldito, vicepresident de Vox a Badajoz fins fa menys d'un any, assegura a l'emissora que Vox va ordenar fer servir persones de confiança per facilitar les donacions als empresaris que temessin que les seves simpaties polítiques poguessin perjudicar-los econòmicament.    

"Van ser les directrius, fer aquests suggeriments per vèncer reticències. Recórrer a parents o amics per passar desapercebuts. Desgraciadament és la pràctica normal."

 

L'expresident provincial de Vox a Toledo Daniel Molina confirma la mateixa directriu de dividir entre gent de confiança dels dirigents provincials les donacions d'empresaris que volguessin ocultar la seva identitat perquè no se'ls relacionés amb un partit d'extrema dreta.

Molina ha relatat la donació de 15.000 euros d'un empresari anònim, que no va acceptar perquè ho va considerar il·legal. Ha assegurat haver-ho comunicat a Mazaly Aguilar, vicesecretària de Relacions Institucionals de l'executiva nacional de Vox. Molina manté que la seva negativa a acceptar els diners va provocar la seva destitució, poques setmanes després.

Un tercer testimoni, anònim perquè es manté vinculat al partit, assegura que les directrius de camuflar donacions es van repetir a la segona convenció de Vox, a Valdemoro, el desembre passat.

El PSOE de Castella-la Manxa ha reaccionat a les declaracions de l'exdirigent de Vox a Toledo i ha preguntat al Partit Popular si continua obert a pactar amb la formació d'extrema dreta. Els socialistes reclamen saber les intencions dels populars en aquest sentit abans de les pròximes cites electorals.

ARXIVAT A:
Vox
Anar al contingut