Pau Juvillà conversa amb Laura Borràs al Parlament
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, conversa el diputat de la CUP-NCG i secretari tercer de la cambra, Pau Juvillà, durant el ple del 25 de gener del 2022 (ACN / Rafa Garrido)
ANÀLISI

La desobediència posa a prova l'independentisme

La CUP pressiona la presidenta del Parlament, Laura Borràs, anunciant que Pau Juvillà vol delegar el seu vot

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Els partits independentistes pacten mantenir l'escó a Pau Juvillà amb el suport dels comuns i al·leguen, principalment, que el Suprem encara no ha resolt les mesures cautelars demanades. És la resposta a la Junta Electoral Central (JEC), que va posar de termini fins demà perquè la presidenta Borràs expliqués quins passos ha seguit per fer efectiva l'ordre de retirar-li l'escó. I la CUP pressiona Borràs anunciant que Juvillà vol delegar el seu vot.

Ara bé, també han posat un límit a la desobediència, amb la mirada posada en els funcionaris i amb l'objectiu de preservar-los de cap responsabilitat penal i comptable. Però justament són aquests funcionaris, que formen part d'una cadena, que al final el que fan és acatar.

"Alguns dels drets que ostenta un diputat requereix actuacions concretes de funcionaris, com ara mantenir el mòbil, signatura de la nòmina o efectuar el dispositiu de vot a la cambra", afirma Jaume Alonso-Cuevillas (Junts), nou president de la Comissió de l'Estatut del Diputat.

Als efectes de la JEC, Pau Juvillà ja no és diputat. L'òrgan administratiu no s'espera a la resolució de les mesures cautelars presentades al Suprem pel mateix Juvillà i pel Parlament i tira pel dret. Es referma en la retirada de l'escó a Juvillà enviant la setmana passada un burofax al Parlament i adjuntant la credencial de la següent de la llista per la CUP a Lleida, Nogay NDiaye.

Per a la CUP, el seu diputat no ha renunciat a l'escó i recorda que en diverses ocasions s'ha ofert a presidir la mesa del Parlament, per fer efectiva la desobediència, però que Junts i ERC s'hi han oposat. Ara mateix, a la web del Parlament, Pau Juvillà hi consta com a diputat.

Les circumstàncies porten que Pau Juvillà, afectat d'un càncer, estarà fora de joc un temps i, mentrestant, els cupaires han designat Carles Riera per substituir-lo. Ho afirma Eulàlia Reguant (CUP): 

Ara el ple ha de ratificar el dictamen que han aprovat en una reunió d'urgència de la Comissió de l'Estatut del Diputat amb ERC, Junts i la CUP, al qual els Comuns hi donen suport.

Expressen la disconformitat jurídica amb la resolució de la JEC i denuncien un conflicte normatiu entre el que preveuen la LOREG i el Parlament, assegurant que la llei orgànica no és superior al Reglament del Parlament de Catalunya. Un fet que quedaria superat si Catalunya tingués llei electoral pròpia, una fita que no s'ha aconseguit els últims quaranta anys perquè els principals partits no s'han posat d'acord, malgrat que entra dins el marc de competència autonòmica que preveu l'Estatut.

Fins i tot, dins les mateixes files de Junts, una veu pròxima a Borràs com és l'exmembre de la mesa Josep Costa, ha fet tuit:

 

L'estratègia independentista, esquerdada

El president Aragonès ha parlat per primer cop aquest matí sobre el cas Juvillà.

''El Parlament és qui està gestionant-ho, perquè són ells els qui tenen la responsabilitat de com actuen davant la resolució de la JEC. Màxim respecte a la mesa, a la presidenta. Seran els òrgans els que ho hauran de determinar. És una actuació injusta, il·legítima i desproporcionada. Tot ve del fet que Juvillà no va despenjar llaços grocs, i, a partir d'aquí, s'intenta inhabilitar un diputat, canviar la decisió d'electors. No té cap mena de sentit. Actuarem tots plegats en defensa de l'escó. L'abast i com es fa ho han de decidir el Parlament."

ARXIVAT A:
Pere AragonèsLaura BorràsParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut