La defensa dels detinguts per terrorisme denuncia un "muntatge d'intenció política"

El centre de defensa dels drets humans Irídia es mostra sorprès per l'ús del condicional parlant de delictes tan greus

RedaccióActualitzat

Els advocats dels set detinguts aquest dilluns en l'operació ordenada per l'Audiència Nacional que són a Madrid han arribat ja a la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos per veure els seus clients.

Aquest dimarts s'ha sabut que no passaran a disposició judicial fins dijous, dia que declararan davant del jutge Manuel García Castellón.

Els altres dos detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs dilluns mateix a la tarda, després d'acollir-se al dret a no declarar.

Xavier Pellicer, portaveu d'Alerta Solidària i advocat que coordina la defensa dels nou detinguts, considera que aquesta posada en llibertat evidencia que l'operació no té cap sentit.

"És una contradicció flagrant que aquestes dues persones les deixessin en llibertat, i denota d'una manera molt clara que aquesta operació no té ni cap ni peus."

 

Xavier Pellicer, portaveu d'Alerta Solidària, coordina la defensa dels detinguts dilluns

 

Pellicer ha parlat al programa "Els matins" de TV3, on ha denunciat la desinformació sobre els detinguts:

"Ni l'Audiència Nacional ni la Guàrdia Civil no ens han facilitat cap informació sobre les set persones detingudes i tampoc no ens han dit quan serà la declaració davant del jutge."


També ha acusat l'Audiència Nacional de ser un "jutjat hereu del franquisme" que està duent a terme una "persecució política" per "donar avantatge" al PSOE de cara a les eleccions i "intentar desmobilitzar l'independentisme".

"No és casual el moment en què s'ha produït aquest operatiu. Tenen por que la societat catalana torni a mobilitzar-se de manera massiva."


A més, ha remarcat que diversos casos de suposat terrorisme investigats per l'Audiència Nacional han acabat quedant en no res.

"Veiem un modus operandi comú de la Guàrdia Civil, la Fiscalia i l'Audiència Nacional que s'ha donat en tants i tants casos en les últimes dècades, com podrien ser les operacions Pandora o Piñata, que van ser arxivades, o contra els tres de Gràcia, que van ser absolts."


"Ens sobta el condicional"

El programa "Els matins" també ha parlat amb Anaïs Franquesa, advocada i codirectora del centre de defensa dels drets humans Irídia.

Franquesa s'ha mostrat sorpresa per l'ús del condicional parlant de delictes tan greus com rebel·lió o terrorisme.

 

Anaïs Franquesa, codirectora d'Irídia

 

En la mateixa línia que Alerta Solidària, la codirectora d'Irídia ha recordat que diversos casos de suposat terrorisme han acabat arxivats o amb l'absolució dels detinguts.

"No seria la primera vegada ni la segona que hi ha grans titulars de diaris en què es diu que s'ha detingut presumptes terrotistes i després el procediment acaba en res. El cas de la Tamara Carrasco n'és un exemple: delictes de terrorisme que passen a ser desordres públics. També ens podem remuntar al cas Dixan, en què en teoria hi havia armes de destrucció massiva que eren sabó; o als casos de Piñata i Pandora contra el moviment anarquista."


Franquesa també ha mostrat la seva sorpresa per les imatges facilitades per la Guàrdia Civil.

"Sorprenien certes imatges d'agents de la Guàrdia Civil manipulant les substàncies que després sembla que van decomissar sense esperar els artificiers. És curiós i estrany."

ARXIVAT A:
CDRGuàrdia CivilOperació Judes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut