El gruix de l'operació ha tingut lloc a Sabadell, al Vallès Occidental (ACN/Norma Vidal)
El gruix de l'operació ha tingut lloc a Sabadell, al Vallès Occidental (ACN/Norma Vidal)
Sabadell

9 detinguts vinculats als CDR, investigats per terrorisme, rebel·lió i tinença d'explosius

L'operació, ordenada per l'Audiència Nacional, ha mobilitzat 500 agents de la Guàrdia Civil

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut 9 persones que ha vinculat als CDR, els Comitès de Defensa de la República, en una operació ordenada per l'Audiència Nacional. La Fiscalia de l'Audiència Nacional els imputa els delictes de terrorisme, rebel·lió i tinença d'explosius.

Dues de les persones detingudes ha quedat en llibertat amb càrrecs a mitja tarda d'aquest dijous, després de declarar a la comandància de Travessera de Gràcia.

Els altres van camí de Madrid, per declarar a l'Audiència Nacional. Cinc han començat el trajecte aquest dijous a la tarda, i els altres dos ho han fet més tard. 

 

Actuacions al Vallès Occidental, l'Oriental i Osona

Des de les cinc del matí s'han dut a terme 10 escorcolls i detencions, sobretot a Sabadell, al Vallès Occidental. S'han desplegat 500 agents de la Guàrdia Civil.

L'operació l'ha ordenat el jutge Manuel García-Castellón, del jutjat número 6 de l'Audiència Nacional, i també s'ha desenvolupat als municipis vallesans de Mollet i Cerdanyola del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Fost de Campsentelles, així com a Sant Pere de Torelló i Gurb, a Osona.

 


A primera hora de la tarda, el Ministeri de l'Interior ha confirmat que s'han fet 4 detencions a Sabadell, 1 a Mollet del Vallès, 1 a Cerdanyola del Vallès, 1 a Santa Perpètua de Mogoda, 1 a Sant Pere de Torelló i 1 a Sant Fost de Campsentelles.
 

Últim escorcoll a Sabadell

L'últim escorcoll de què es té constància ha acabat a quarts de nou del vespre d'aquest dilluns a Sabadell, al barri de la Creu Alta.

Segons els veïns, a les 7 del matí ja hi havia agents custodiant el pis. No ha estat fins a quarts de quatre de la tarda han portat almenys una persona detinguda a l'immoble, perquè fos present a l'escorcoll.

En acabar la inspecció, una furgoneta de la Guàrdia Civil s'ha endut el detingut. Entre els equips que s'hi han desplaçat n'hi havia dels artificiers dels Tedax i una unitat canina. Al llarg de les més de tres hores d'escorcoll, els agents s'han emportat diverses maletes i una urna de l'1 d'octubre.
 

Dos detinguts dels 9 de Lledoners

Els detinguts són vuit homes i una dona, segons informa l'agència Europa Press, que tenen entre 35 i 50 anys.

A dos ja els van investigar al febrer per una protesta davant la presó de Lledoners, durant l'últim trasllat de Catalunya a Madrid dels dirigents independentistes jutjats al Suprem. És la causa que és coneix com la dels 9 de Lledoners. Entre els detinguts aquest dilluns també hi ha la parella d'un d'ells.

Els detinguts podrien passar a disposició judicial aquest dimecres i, previsiblement, el jutge els prendria declaració entre dimecres a la tarda i dijous al matí.
 

Substàncies "precursores per a la confecció d'explosius"

Fonts de l'operació han informat que durant els escorcolls s'ha trobat "abundant material i substàncies, considerades precursors per a la confecció d'explosius, susceptibles (a l'espera de confirmació pels especialistes) de ser utilitzades en la fabricació d'artefactes". Les mateixes fonts asseguren que s'han trobat anotacions amb els components necessaris per elaborar explosius de goma-2.

Més tard, fonts de la investigació han concretat que els materials trobats són termita, òxid de ferro i nitrat amònic que, diuen, es podrien fer servir per a la fabricació d'explosius catalans.

Segons les mateixes fonts, els investigadors també han trobat un plànol amb la ubicació de la caserna de la Guàrdia Civil a Canovelles. Cap croquis de la caserna ni tampoc consta informació addicional. 

També informació d'un edifici oficial de l'Estat, d'infraestructures crítiques, que no han concretat, i anotacions sobre components de l'explosió Goma-2.

A més, s'ha decomissat material informàtic.

La Guàrdia Civil ha difós un vídeo sobre el material confiscat, però no ha concretat a quin lloc pertany.

Imatge del vídeo facilitat per la Guàrdia Civil

 

Detencions al Vallès i Osona

Sabadell ha estat l'epicentre de la investigació, amb quatre de les nou detencions.

Detencions a Sabadell (TV3 - ACN/Miquel Codolar)

 

A Mollet del Vallès es té constància que s'ha fet un escorcoll en un domicili particular i s'hi ha fet una detenció.

L'Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles ha confirmat que en aquesta població del Vallès Oriental també s'hi ha fet un escorcoll i hi ha una persona detinguda.

 

Escorcolls a Mollet del Vallès

 

A Osona, se sap que quatre furgonetes de la Guàrdia Civil s'han desplaçat fins a Sant Pere de Torelló i que han aturat diversos cotxes i han fet escorcolls en una masia, que a primera hora de la tarda ha quedat precintada.

 

La Guàrdia Civil ha barrat el pas a una masia de Sant Pere de Torelló (ACN/Laura Busquets)

L'Ajuntament d'aquest municipi, i també el del poble veí de Sant Vicenç de Torelló, han denunciat el "tracte amenaçant i cooaccionador" de la Guàrdia Civil:


Vehicles de la Guàrdia Civil també han estat vistos a Gurb, al costat de Vic, i un helicòpter ha sobrevolat la zona. 

 

Un dels escorcolls que la Guàrdia Civil ha fet a Sabadell (ACN/Miquel Codolar)

 

Segons el Ministeri de l'Interior, els detinguts "podrien estar preparats per dur a terme accions violentes". L'objectiu de l'operació és obtenir proves que evidenciïn "el grau de preparació d'accions violentes".

 

Desplegament de la Guàrdia Civil a Sabadell

 

Des de l'Audiència Nacional s'ha informat que els detinguts són integrants d'un grup de CDR i tenien "capacitat per cometre accions violentes". La investigació judicial va començar fa més d'un any, inicialment pel delicte de terrorisme.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha emès un comunicat en què assegura que els nou detinguts integren un "grup terrorista" que estava a punt per actuar entre l'1-O i la sentència del judici del procés, i que "podrien haver causat danys irreparables"

 

A Twitter, el compte de CDR Catalunya ha reaccionat a l'operació denunciant la "maquinària de les forces repressores del Regne d'Espanya" i anunciant convocatòries de suport als detinguts.

 

 

Passades les onze del matí, a la plaça de les Dones del Tèxtil de Sabadell, davant d'un dels punts d'actuació de la Guàrdia Civil, ja hi havia desenes de persones que feien una concentració per protestar contra l'operació ordenada per l'Audiència Nacional i les detencions.

 


Les concentracions de denúncia s'han repetit arreu a la tarda.
 

 

ARXIVAT A:
CDRGuàrdia CivilOperació JudesAudiència Nacional
Anar al contingut