La Borda: viure en comunitat en un edifici de fusta sostenible enmig de Barcelona

El bloc d'habitatges cooperatiu va ser dissenyat pels arquitectes amb l'ajuda dels veïns, que van apostar per un projecte sostenible

Actualitzat

L'edifici de fusta més alt d'Espanya es troba al barri de la Bordeta de Barcelona, a l'antic complex fabril de Can Batlló. Té sis plantes i més de 25 metres d'altura. Però la singularitat d'aquest lloc va més enllà de l'edifici: La Borda és una cooperativa d'habitatge ambientalment sostenible que fomenta nous estils de vida.

Les 28 famílies de La Borda són sòcies d'una cooperativa que gestiona els pisos, pels quals es paga una entrada de 18.500 €, que es retorna si deixen l'habitatge, i una quota mensual d'entre 400 i 600 €. Els pisos --d'entre 40, 50 i 76 metres quadrats-- són de protecció social, en un solar propietat de l'Ajuntament de Barcelona, que en cedeix l'ús per un temps.

 

Sala polivalent de l'edifici La Borda (LLuc Miralles)


L'edifici és obra de la cooperativa d'arquitectes LaCol --alguns dels quals són socis de la cooperativa i veïns del bloc--, amb la participació de tots els veïns, aplicant criteris bioclimàtics.

Abans de dissenyar-lo es va preguntar als potencials veïns quines eren les seves necessitats i es van posar d'acord per reduir els consums al màxim possible. Per aquest motiu, per exemple, tenen quatre rentadores industrials en una sala comunitària, que reserven a través d'una aplicació.

També hi ha una habitació per a convidats que fa servir qui la necessita, prèvia reserva en un calendari compartit, i els nens i nenes han convertit en espai de jocs la sala polivalent.

La cistella de la compra s'omple a l'economat, on els productes són ecològics i de proximitat, la neteja de l'edifici es fa entre tots, i hi ha un pot comú per si algú no arriba a final de mes.

 

Interior de l'edifici La Borda (LLuc Miralles)

 

L'edifici és tot de fusta i els nivells d'aïllament són més alts del que estableix la normativa, el sol s'aprofita al màxim i hi ha ventilació creuada.

Els pisos són al voltant d'un pati central: cada planta té un passadís en forma de balconada que envolta el pati i en la majoria dels pisos no cal ni calefacció ni aire condicionat.

Amb tot plegat, La Borda fomenta una nova forma de convivència més ecològica i sostenible. Una fórmula per combatre la crisi climàtica.

ARXIVAT A:
EcologiaMedi ambientCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut