Jean Castex, alcalde de Prada i artífex del desconfinament, nou primer ministre de França

Macron, aprofita la dimissió d'Édouard Philippe, per donar un nou impuls a l'executiu i adaptar-lo a la nova realitat del coronavirus

Joan Carles PerisActualitzat

Un alcalde nord-català, Jean Castex, artífex del desconfinament francès, serà el nou primer ministre de França. El president francès, Emmanuel Macron, després de la dimissió del primer ministre Édouard Philippe i el seu gabinet, arran dels mals resultats del partit a les eleccions municipals, vol aprofitar aquest nomenament per donar un nou impuls a l'executiu i adaptar-lo a la nova situació creada pel coronavirus. 

Jean Castex, alcalde de Prada de Conflent, ja havia estat escollit per Emmanuel Macron per dirigir el desconfinament a França i la seva gestió ha estat valorada per l'opinió pública, i també pel president, que aquest divendres al matí l'ha nomenat primer ministre.

Jean Castex ha dirigit el procés de desconfinament a França

Castex, procedent de la dreta tradicional, és un alt funcionari format a l'Escola Nacional de l'Administració, un "enarca", en terminologia francesa, com la majoria de l'elit política del país.

Al Palau de Matignon, hi substituirà Édouard Philippe, que ha ocupat el càrrec de primer ministre des de l'arribada de Macron a l'Elisi, formant un tàndem que ha funcionat sense grans friccions, però també sense química personal. 

La tensió ha crescut els últims mesos entre Philippe i Macron


Philippe, que ha vist com la tensió dels últims mesos li emblanquia la barba ràpidament, ja havia insinuat la seva sortida del govern, després de les municipals en què ha aconseguit l'alcaldia de Le Havre.

També Macron ha insistit que volia aprofitar el moment per fer una profunda remodelació, que permetés donar un nou impuls a l'executiu, adaptant-lo a l'escenari creat pel coronavirus, i encarar amb saba nova els dos anys de mandat que li queden, fins a les presidencials del 2022. 

ARXIVAT A:
Emmanuel MacronFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut