Rebaixen l'altura mínima dels homes aspirants a Mossos d'Esquadra. (Foto: EFE)
Rebaixen l'altura mínima dels homes aspirants a Mossos d'Esquadra. (Foto: EFE)
Barcelona

Interior tira endavant "in extremis" el codi ètic de la policia malgrat el rebuig intern

El Departament d'Interior ha tirat endavant l'aplicació del Codi d'Ètica de la Policia de Catalunya, que entrarà en vigor aquest dijous, malgrat el rebuig intern que ha generat. Es tracta d'un manual de bones pràctiques, però que no té caràcter sancionador, format per 88 articles sobre els drets i deures dels agents. Així, per exemple, s'hi afirma que ha de prevaler el principi de la no-discriminació, que en les detencions només s'ha d'aplicar la força quan sigui "estricament necessària" o que les identificacions i els escorcolls s'han de fer de manera respectuosa.

Actualitzat
Interior assegura que el Codi d'Ètica s'ha consensuat amb els sindicats policials, que ho desmenteixen. De fet, el Consell de la Policia –format per 16 representants d'Interior i 16 dels sindicats- va rebutjar el codi per 23 vots en contra, 4 a favor, 2 abstencions i un vot en blanc. El resultat, però, no era vinculant i el departament que encapçala Joan Saura ha decidit impulsar igualment el manual, quan falten pocs dies per a les eleccions al Parlament. I els Mossos van arribar a demanar per carta al president, José Montilla, que no l'apliqués.

El portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya, David Miquel, s'ha queixat que el codi "neix coix d'ètica" perquè, segons diu, no els han fet arribar el text i ho veuen com el "fruit d'una estratègia electoral" d'ICV-EUiA.

Interior, en canvi, defensa que és un "reforç de la legalitat vigent" que vol garantir el "respecte als drets i les llibertats de les persones".

Què diu el Codi d'Ètica

El text aprovat finalment, que compta amb el suport de moltes organitzacions en defensa de la pau i els drets humans, remarca que, a l'hora de fer una detenció, només es podrà recórrer a la força si és "estricament necessària", i que s'ha de fer de la manera que menys perjudiqui la reputació i el patrimoni de la persona detinguda i respectant-ne l'honor i la dignitat. I remarca que l'ús de les armes de foc ha de ser "una mesura extrema" que s'ha de regir pels principis de "congruència, oportunitat i proporcionalitat". 

També determina que, als calabossos, s'hauran de separar els detinguts per sexe i edat i, en el cas dels transsexuals, tenir en compte la seva voluntat.

A més, preveu que el Comitè Ètic, que presideix l'exfiscal en cap anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, avaluï cada any la feina dels Mossos d'Esquadra i les policies locals que no tenen reglament propi, per garantir que es respecten les bones pràctiques.
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut