Dos mossos davant d'una furgoneta oficial (Foto: espaciodircom.blogspot.com)
El cos policial s'augmentarà amb 220 agents.
Barcelona

Els Mossos demanen per carta al president Montilla que no apliqui el codi ètic de la policia catalana

Els sindicats dels Mossos d'Esquadra estan en peu de guerra pel seu nou codi ètic. Denuncien que no se'ls té en compte i directament rebutgen que s'apliqui aquest conjunt de bones pràctiques. Els representants del cos recorden que el codi va ser tombat en el Consell de la Policia i asseguren que intentar aplicar-lo ara és antidemocràtic. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, el sindicat majoritari, el SAP-UGT, farà arribar aquest dilluns una carta al president José Montilla per demanar-li que no el faci efectiu. La policia catalana es mostra disposada a negociar, però no vol acceptar un document dirigit. A més, recorden que els Mossos ja tenen procediments de treball que respecten les bones pràctiques.

Actualitzat
El sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra, el SAP-UGT, farà arribar aques dilluns una carta al president José Montilla per demanar-li que no apliqui el codi ètic de la policia catalana. Tots els sindicats estan en contra que el codi tiri endavant, ja que 23 dels 30 membres del Consell de la Policia el van rebutjar. La meitat d'aquest consell està format per representants sindicals, i l'altra meitat per membres de l'administració, sobretot responsables de la direcció del cos i d'Interior. El rebuig, per tant, va més enllà dels representants sindicals.

Tot i el rebuig, la Conselleria d'Interior és partidària d'aplicar el codi. Davant aquesta intenció, els sindicats denuncien la falta d'ètica del departament. En declaracions a Catalunya Ràdio, el secretari d'acció sindical del Sindicat Autònom de Policia, el SAP-UGT, Valentí Anadon, ho qualifica, fins i tot, d'antidemocràtic.

Des del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) qualifiquen l'actuació d'Interior també de poc ètica. David José, secretari general del sindicat, ofereix diàleg per arribar a un consens però assegura que no acceptaran "el text que a ells –en referència a la conselleria– els ve de gust".

Finalment, el portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra-CCOO (SME-CCOO), Toni Castejón, també recorda que la policia catalana ja actua sota uns paràmetres ètics. Castejón lamenta que es pugui donar la imatge que fins ara no es feien bé les coses i qualifica el codi d'un acte de propaganda.

Com Castejón, tots els sindicats recorden que el cos ja es regeix pel codi europeu de la policia.

Què és el codi ètic?

És un resum de bones pràctiques de la policia catalana. El codi actual que vol aplicar la Conselleria d'Interior té 88 articles, després que se'n retallessin 33 del primer esborrany. Catalunya Ràdio ha tingut accés al text inicial, on s'incloïen, entre altres mesures, que l'ús de la força per part dels agents en una detenció anés en funció de la gravetat de la infracció penal que motivava la detenció, i no pas de la resistència que oferís l'arrestat.

La primera versió del codi també recollia que l'ús de les manilles ha de ser molt restrictiu, especialment quan l'actuació policial té lloc en un espai públic, per evitar al detingut els sentiments de temor i vergonya que genera ser immobilitzat en públic.

Una altra de les novetats de la versió actual és que buida de competències el Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya. De fet, en el text definitiu s'eliminen els 15 articles destinats a aquest ens, on s'explicaven, entre altres aspectes, quines eren les seves funcions.

El primer esborrany també recollia el deure d'integritat dels agents, que obliga a rebutjar qualsevol regal, tracte de favor o descompte particular en consideració a la funció de policia que representi un benefici econòmic directe.
Anar al contingut