Nanclares de la Oca
Façana de la presó alabesa de Nanclares de l'Oca
Madrid

Interior aposta per la via Nanclares i concedeix el tercer grau a l'exmembre de KAS Joseba Andoni Díaz Urrutia

El tercer grau penitenciari que ha concedit el ministeri de l'Interior aquest divendres al pres d'ETA Joseba Andoni Díaz Urrutia és el segon tercer grau que concedeix aquest govern en només dos mesos i confirma l'aposta del govern espanyol per la via Nanclares. En concret, se n'havia aplicat un el 2007, un altre el 2008, dos el 2010, i un el passat 20 d'octubre del 2011 a Fernando Luis de Astarloa. L'exmembre de Kas, Díaz Urrutia va ser traslladat el passat mes de juny a la presó alabesa de Nanclares de l'Oca, el centre penitenciari on Interior agrupa els presos de qui es pot demostrar que trenquen amb la banda, segons han informat fonts ministerials.

RedaccióActualitzat
Les mateixes fonts han precisat que actualment aquest pres es trobava en segon grau i per tant gaudia de l'article 100.2 del reglament penitenciari per mitjà del qual els presos poden sortir diverses hores al dia, a excepció dels caps de setmana, per treballar o formar-se. Amb aquest progressió de grau, Díaz Urrutia només haurà d'anar a la presó per dormir. El tercer grau penitenciari, conegut col·loquialment com "règim Ventafocs", és el pas previ per a la llibertat condicional.

Ja després de les eleccions generals del 20 de novembre, amb la victòria del PP, el ministeri que dirigeix Jorge Fernández Díaz va decidir concedir aquest grau penitenciari a l'etarra José Manuel Pérez. Aquesta decisió es va adoptar el passat 10 de febrer i amb ella el ministeri signava la seva aposta per l'anomenada "via Nanclares", que només concedeix beneficis penitenciaris a aquells presos que trenquen de manera clara amb ETA. En aquest sentit, des d'Interior han explicat que Díaz Urrutia havia demanat perdó a les víctimes genèricament perquè no té delictes de sang. Tampoc té responsabilitat civil, per la qual cosa el pres no haurà de fer front a indemnitzacions.

L'exmembre de KAS (Koordinadora Abertzale Sozialista) estava condemnat a sis anys i nou mesos per col·laboració amb ETA i ha complert les tres quartes parts de la seva condemna.
Anar al contingut