"Influencers" que recomanen medicaments: una pràctica prohibida i perillosa

Vicky Miró JuliàActualitzat

Aconsellen pomades amb corticoides... per eliminar tatuatges, o col·liris per tractar el glaucoma com un truc perquè creixin fortes les pestanyes. Són "influencers" de moda que prescriuen medicaments a través de la xarxa com si fossin trucs de maquillatge. És una pràctica plena de riscos per als consumidors i en molts casos prohibida per la llei.

L'alerta l'han donat els farmacèutics després de detectar que en va augmentar la demanda quan es va posar de moda entre les "influencers". Marta Alcalde Matarranz, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, explica però que és una pràctica que fins i tot poc crear resistències als medicaments:

"Sense cap coneixement estan recomanant medicaments que necessiten recepta mèdica perquè porten antibiòtic i poden generar resistències si es prenen malament."

L'ús que fan d'aquests medicaments, a més, sovint no té res a veure amb l'objectiu del fàrmac. Des del compte @Farmaenfurecida, el farmacèutic Guillermo Martín fa una denúncia d'aquest fenomen i explica que "no en tenen ni idea":

 

Aquest farmacèutic va ser el primer a fer saltar les alarmes després de comprovar que no era un cas aïllat, sinó que es penjaven vídeos d'aquest tipus cada setmana.

Denuncia que s'està "banalitzant el que és un medicament. Aquests medicaments tenen efectes adversos i alguns molt pesats. Et poden fer mal a la pell, provocar una reacció al·lèrgica, o provocar una reacció amb el sol. I això, esclar, ja no ho diuen perquè no tenen els coneixements per fer-ho".

I això, tot i que la publicitat de fàrmacs a l'estat està prohibida per llei per als medicaments que necessiten recepta. I per als que no, cal incloure-hi sempre el clàssic missatge:

 

Anunci de medicament
 

Algunes de les "influencers" afectades han retirat els vídeos, però d'altres reivindiquen el que fan.

"Tant me fa que calgui recepta per comprar aquesta crema o no en calgui. A mi em sembla molt fort que hi hagi gent que em digui: 'deixa de parlar de coses que necessiten recepta'. Doncs no, no deixaré de parlar-ne, o què voleu, que menteixi?"


Davant les queixes dels farmacèutics, el Ministeri de Sanitat ha demanat a YouTube que retiri aquest tipus de vídeos. Però YouTube, com també fa Instagram, només retira amb enllaços concrets i sovint quan això passa els vídeos ja els han vist milers de persones. Per això, s'ha de pensar bé a qui fem cas quan es tracta de consells de salut.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut