Impost per als no vacunats: el Quebec vol que compensin la despesa sanitària que generen
Els no vacunats al Quebec són un 10% de la població que pot fer-ho (Reuters)

Impost per als no vacunats: el Quebec vol que compensin la despesa sanitària que generen

Tot i que els no vacunats són el 10% de la població, representen la meitat dels ingressats a les UCI per la malaltia

"No vax, pay tax" ("sense vacuna, paga impost"), ha dit el primer ministre del Quebec. El govern de la segona regió més poblada del Canadà es prepara per crear una taxa per als no vacunats. L'executiu s'ho planteja per la càrrega extra que suposa per al sistema sanitari atendre la gent que no es vol posar la vacuna de la covid. Una mesura que ja ha suscitat el debat sobre els drets individuals i la responsabilitat social al país.

Tot i que només el 10% de la població que es pot vacunar no ho està, representen més de la meitat de les persones hospitalitzades en aquest territori, i alguns hospitals de Mont-real han començat a retardar certes cirurgies. El primer ministre quebequès, François Legault, considera que no és just que la resta de ciutadans hagin d'assumir-ne les conseqüències.

"Aquells que rebutgin rebre la primera dosi en les pròximes setmanes hauran de pagar una nova contribució sanitària."

Aquesta taxa no serà inferior a uns 70 euros i en quedaran exclosos els qui per raons mèdiques no poden rebre la vacuna. "La vacuna és la clau per combatre el virus. És per això que busquem una contribució sanitària per als adults que es neguen a vacunar-se per motius no mèdics", ha dit Legault.

François Legault, primer ministre del Quebec, ho va anunciar en roda de premsa(Reuters)

El primer ministre ha retuitat una informació del periodista Jerome Landry que, amb dades de l'Institut Canadenc d'Informació de la Salut, xifra la despesa mitjana d'un malalt de covid en 23.000 dòlars canadencs (uns 16.000 euros), un preu que s'enfila als 50.000 dòlars canadencs (uns 35.000 euros) en el cas dels ingressats a l'UCI. Un cost molt superior al d'un pacient amb problemes cardíacs.

Diversos partits de l'oposició s'han mostrat en contra de la iniciativa del govern dirigit per la coalició de centredreta Avenir Quebec. Eric Duhaime, cap del partit conservador del Quebec, ha acusat el primer ministre de "trobar eines, fins i tot un nou impost, per dividir els quebequesos". El partit d'esquerra, Quebec Solidari, rebutja la mesura per "oblidar completament els més vulnerables", mentre que la cap del Partit Liberal del Quebec, Dominique Anglade, favorable a l'obligatorietat de la vacunació, reclama un debat sobre la mesura, que, diu, "planteja qüestions ètiques".

També un grup de ciutadans que s'oposen a la vacuna posen en dubte les xifres que dona el govern, i qualifiquen l'anunci de l'aplicació de l'impost de "guerra psicològica". També han anunciat a Facebook que portaran el govern del Quebec als tribunals si s'aplica la mesura.

Saturació hospitalària

La variant òmicron ha fet pujar ràpidament la corba de contagis al país, on des del 31 de desembre està en vigor un toc de queda i la prohibició de trobades privades. Les autoritats quebequeses ja van fer obligatori el passaport covid per comprar alcohol i cànnabis, cosa que va aconseguir disparar la vacunació.

En els últims 40 dies, des que es va detectar la variant òmicron al Canadà, s'han confirmat més casos de covid que en tot el 2020.

S'han començat a contractar uns 6.000 treballadors extres per fer front a la saturació sanitària (Reuters)

En altres zones del Canadà, com Ontario, han començat a contractar personal sanitari de reforç per fer front a la saturació. Es permetrà que 300 professionals sanitaris amb titulacions estrangeres puguin treballar als hospitals. Aquests se sumen als 5.700 treballadors extres que s'han contractat, com estudiants d'infermeria, de medicina i d'altres programes sanitaris.

La mesura que vol aplicar el Quebec arriba dies després que el ministre de Sanitat canadenc, Jean-Yves Duclos, instés els governs regionals a fer obligatòria la vacunació. Precisament, el govern federal estudia també no pagar el subsidi d'atur a les persones que no es vacunin.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaSalutVacunesCoronavirus Covid-19Canadà
Anar al contingut