Barcelona

Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, confinades pel coronavirus

La mesura va entrar en vigor dijous a les 9 del vespre i des de la mitjanit ningú pot entrar ni sortir dels municipis

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Generalitat restringeix els moviments de sortida de persones a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, després que els contagis s'havien triplicat en 24 hores.

La mesura va entrar en vigor dijous a les 9 del vespre i s'allargarà, segons va explicar el conseller d'Interior, Miquel Buch, fins a nou avís.

El confinament afecta 66.000 persones, les que viuen a tots quatre municipis.

Fins a la mitjanit de dijous a divendres, 13 de març, s'ha permès, previ control d'identificació per part dels Mossos, la sortida de totes aquelles persones que no tenen el domicili en aquests municipis.

Cues de cotxes per sortir d'Igualada aquest dijous a la nit
Cues de cotxes per sortir d'Igualada aquest dijous a la nit (Oriol Freixenet)

Des d'aleshores, només poden sortir de l'àrea els serveis d'emergència o de caràcter essencial.

"Establim un perímetre dins de la conca d'Òdena, en el qual es permetrà entrar fins a les 00 d'avui però no es permetrà sortir a la ciutadania d'allà".

Des de l'anunci de confinament, hi hagi hagut cues a la sortida del municipi:

Aquestes cues han fet que, passada la mitjanit, encara hi hagués alguns cotxes que sortien d'Igualada:

 

Mossos desplegats a l'Anoia per vetllar pel compliment del confinament pel coronavirus (Mossos)
Mossos desplegats a l'Anoia per vetllar pel compliment del confinament pel coronavirus (Mossos)

Buch ha explicat que els habitants d'aquests municipis que siguin fora, per exemple de vacances, podran entrar però "serà porós".


Un punt en què han insistit els Mossos, que han alertat que "si per necessitat algú accedeix a Igualada, Santa Margarida de Montbui, Òdena i Vilanova del Camí, no en podrà sortir fins que finalitzi el confinament decretat."
 

Fins ara, el brot de coronavirus a l'Hospital d'Igualada ha infectat 58 persones (ACN/Nia Escola)
Fins ara, el brot de coronavirus a l'Hospital d'Igualada ha infectat 58 persones (ACN/Nia Escola)

 

El cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha explicat que, tot i no poder sortir del municipi, els residents en aquestes poblacions de l'Anoia podran anar a comprar queviures, a la farmàcia o al metge, encara que se'ls demana que es moguin com menys millor.

"Que la gent estigui el màxim de temps als seus habitatges i entorns familiars. Poden estar a casa seva, sortir a fora a comprar els queviures que puguin necessitar, a la farmàcia, a rebre atenció sanitària.

Entenem que aquests dies que pugui durar el confinament tindran la restricció de sortida però, per la resta, podran viure amb certa normalitat. Però això té sentit si la gent limita la seva sortida al carrer, el contacte amb altres persones."

A banda de tenir accés als serveis bàsics, l'arribada i distribució d'alimentació també està garantida.        

El confinament s'allargarà fins que ho decideixi el comitè del pla Procicat, que gestiona aquesta emergència.

El responsable dels Mossos ha explicat que no respectar aquestes mesures "seria una desobediència", cosa que podria implicar tant una multa com responsabilitats penals.

 

Vergés, emocionada

L'anunci s'ha fet després de la reunió extraordinària del Consell Executiu. Entre els consellers que han comparegut, la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha defensat la necessitat d'una mesura així de contundent:

"Tranquil·litat; és una mesura necessària, si no, no es prendria. (...) És especialment important quan tenim un focus que està creixent en aquesta zona".

La consellera, veïna d'Igualada, ha saludat la seva família, que queda confinada

La consellera, que és d'Igualada, és una de les persones directament afectades per la mesura, ja que la seva família és resident a la capital de l'Anoia, un fet que ha comentat, emocionada, en la compareixença:

"És una mesura que creiem que permetrà contenir i, potser, poder relaxar més endavant aquestes mesures. De moment, hem detectat aquest creixement fort a Igualada i estem obligats a prendre mesures. Una abraçada molt gran als veïns i veïnes, als meus pares, al meu marit i als meus fills. El Nil i l'Anhel."

Vergés ha destacat l'increment de positius per Covid-19 en el brot de l'Anoia, perquè s'ha passat de 20 persones dimecres a 58 aquest dijous. La consellera ha remarcat que el comportament d'aquest brot és "molt diferent" del que segueix la resta del país.

La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, es troba també confinada a Igualada. Segons ha explicat a Catalunya Ràdio, per raons familiars es trobava a la ciutat en el moment del confinament. Ha afegit que no es poden fer excepcions i que continua treballant a distància.

 

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha enviat un missatge de tranquil·litat a la ciutadania:

"Que la ciutadania estigui tranquil·la, el fet que aquest confinament s'hagi produït no vol dir que a la ciutat hagin de faltar els subministraments bàsics, els serveis."

 

 

Personal sanitari

Entre les persones confinades preventivament a Igualada hi ha  personal mèdic de l'hospital. D'una plantilla de 1.000 professionals, una trentena han donat positiu al virus i uns 200 han de quedar-se a casa com a mesura preventiva, fet que ha obligat la resta de treballadors a fer dobles torns de feina. 

L'alcalde ha demanat un reforç per al personal mèdic. Segons l'alcalde, l'hospital funciona amb normalitat però "al límit de les seves forces". Castells ha demanat a aquests professionals voluntaris que es posin en contacte amb el Col·legi de Metges de Barcelona per poder articular aquesta ajuda. Ha explicat que ja havien fet una crida similar feia unes hores al col·lectiu d'infermeres i això ha suposat un "alleujament" a unes plantilles que estan "exhaustes".

Aquest divendres, el consistori atendrà empresaris, comerciants i autònoms.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut