Aïllament a casa per coronavirus: què pots fer i què no durant els 14 dies

L'objectiu principal de l'aïllament és fer disminuir els contagis nous i evitar col·lapsar els serveis mèdics i hospitalaris

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Els aïllaments preventius tenen com a principal objectiu reduir el nombre de contagis, i evitar que aquesta contagis es produeixin de forma abrupta i col·lapsin els serveis mèdics i hospitalaris. Però què fer quan estàs confinat com s'ha d'actuar a casa.

Aïllament per reduir contagis

No sortir de casa i no rebre visites. És la principal recomanació que es fa a les persones que han estat en contacte proper amb un cas positiu. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, explica que l'objectiu principal de l'aïllament és fer disminuir els contagis nous.

"Aproximadament un malalt pot tenir un total d'uns 20 contactes, no tots s'hauran de confinar, només els més propers. Estem parlant de gent que aproximadament hagin estat a un metre i mig, màxim dos metres, o sigui a una distància de menys de dos metres durant una estona mantinguda d'uns 10 o 15 minuts."

Joan Guix, secretari de salut Pública de la Generalitat (CCMA)

Guix puntualitza que en aquest cas són persones sanes o que no presenten símptomes però que poden estar desenvolupant la malaltia. El temps d'incubació del virus és de 14 dies i és el que ha de durar el confinament, que pot fer-se a casa o en un centre.

És el cas de Toni Marín, metge de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, que està confinat a casa perquè va tractar un pacient amb coronavirus sense protecció. De moment no té símptomes.

"El que ens pot semblar normal a nosaltres, pot afectar un company que tinguis al costat. Per exemple, si surts a comprar el pa, pot afectar la veïna que tens al costat. Aquesta persona sí que pot agafar el virus i tenir una afectació més greu. És molt important que mantinguem la calma, aquests 14 dies són per estar a casa."


Aïllament amb altres familiars

Complir amb les mesures d'aïllament es fa més complicat quan la persona aïllada conviu amb altres membres de la família.

És el cas d'una altra metgessa, que prefereix mantenir l'anonimat per no interferir en el dia a dia de la seva parella i els seus tres fills, que va estar en contacte amb un metge contagiat. El confinament ha canviat la rutina diària d'ella i la seva família.

"Dormo en una habitació sola. Evito coincidir en els àpats amb la resta de la família. Als meus fills i al meu marit els vaig explicar per què havia de prendre aquestes mesures per tal que no ho visquessin amb angoixa: que això és una mesura preventiva i que jo no sóc un cas confirmat."

A més de dormir sol en una habitació, Joan Guix, recomana altres mesures per no encomanar el virus als que conviuen a la mateixa casa.

"L'ideal és tenir un bany d'ús exclusiu, i si no pot ser, cada vegada que s'utilitzi s'ha de desinfectar amb lleixiu o rebaixat. Hauria d'utilitzar uns coberts i una vaixella separada de la de la resta de la família. Aquesta vaixella i la roba s'han de rentar també de manera separada de la de la resta de la família. Es tracta de limitar al màxim el contacte de la persona amb el seu entorn."

La persona aïllada que conviu amb altres familiars ha de fer servir una vaixella separada (CCMA)

Segons Guix, la resta de la família està sana i pot sortir a comprar o el que hagi de fer --feina i escola--, però si no fos així Protecció Civil s'encarrega de fer arribar el que una persona aïllada i sola necessiti.

En el cas de Toni Marín, ha estat la família que li ha portat la compra a casa.

"No estava preparat per estar 14 dies tancat. Els meus familiars m'han ajudat en aquest sentit i m'han pogut fer la compra i me l'han posada a la porta de casa meva, han marxat i després jo he obert la porta i he entrat el menjar."

 

Aïllats que presenten símptomes

Aquest és el cas de persones aïllades que no han manifestat símptomes. Per això, els confinats s'han de prendre la temperatura 2 cops al dia. En cas de febre, tos o insuficiència respiratòria, han de trucar al 061 perquè un equip degudament protegit els faci el test a domicili.

El Fredy és infermer, dissabte va trucar al 061 perquè havia estat en contacte amb un possible contagiat i començava a presentar símptomes. Des d'aleshores està aïllat i el test ha confirmat que és positiu per coronavirus.

"El que més m'amoïnava eren les meves companyes i pacients que havien estat en contacte amb mi dissabte a la feina. La indicació és que qualsevol persona que hagi estat en contacte amb mi des de dimecres ha de fer la quarantena. La meva parella ha començat amb símptomes i vindran a fer-li la prova."

Si es tenen símptomes s'ha d'avisar al 061 perquè vinguin a fer una prova a casa (CCMA)


Millorar les condicions d'aïllament

Els professionals sanitaris confinats, com Toni Marín, intenten aprofitar en positiu el temps d'aquest aïllament inesperat.

"Tenim un grup de WhatsApp d'aïllats, on compartim les inquietuds i problemes. Ens hem adonat de les coses que podem millorar en aquesta situació d'aïllament. És una cosa que no havíem plantejat prèviament. I gràcies a estar vivint aquesta experiència estem recollint entre tots propostes de millora per ajudar les persones que estiguin aïllades en un futur."

Joan Guix insisteix que és també important que les persones sanes mantinguin les mesures recomanades: rentar-se les mans sovint, ventilar les cases o utilitzar mocadors d'un sol ús.

Prop de la tercera part de les persones aïllades preventivament a Catalunya son personal sanitari (CCMA)
ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut