"Hores tranquil·les" al supermercat per a les persones amb autisme i hipersensibilitat

Dues cadenes de supermercats a Catalunya, Bonpreu i Carrefour, durant unes hores cada dissabte, abaixen els llums i minimitzen el soroll per evitar l'angoixa

Dues cadenes de supermercats a Catalunya, Bonpreu-Esclat i Carrefour, porten a terme una iniciativa innovadora: les "hores tranquil·les". Amb el suport de la Federació Catalana d'Autisme, aquests establiments, durant unes hores cada dissabte, abaixen la intensitat de la llum i minimitzen els sorolls perquè puguin comprar les persones amb autisme i hipersensibilitat.

En un supermercat, un dissabte en hora punta, tot és gent i carretons amunt i avall, soroll de màquines, de megafonia, molta llum... tota una allau d'impulsos sensorials que poden provocar crisis d'ansietat a persones com l'Alícia, una noia de 19 anys amb un trastorn de l'espectre autista, TEA, a qui anar a comprar li agrada, però poques vegades ho pot fer, com explica la seva mare, Rosa Serrano.

"Si hi ha molt xivarri i va sentint veus per megafonia: 'Això està d'oferta; fulanet, passa per caixa'... es posa molt nerviosa i acabem muntant un xou que hem de marxar."

La hipersensibilitat sensorial afecta a moltes persones amb autisme. "Si està tothom cridant, jo directament marxo", diu Sara Jiménez, que també té TEA. "El so de les màquines de la carnisseria per exemple, els llums, la molesten", afegeix Mabel Martínez, mare de la Sara.

Des de principis de gener, els 200 supermercats de Bonpreu-Esclat, han implantat el que en diuen les "hores tranquil·les". Els dissabtes, de 3 a 5 de la tarda, que també és un moment de poca afluència de públic.

De cop, silenci. Desapareix la megafonia i el fil musical. I la llum baixa d'intensitat i si hi ha pantalles digitals s'apaguen. "És una qüestió de sensibilitat", diu Manel Prat, responsable de màrqueting de Bonpreu, "de pensar i mirar com podem fer més accessibles les nostres botigues als col·lectius que hi ha a la societat."

Hora tranquil·la al supermercat Bon Preu
Es trien moments de poca afluència de públic(CCMA)

La cadena Carrefour ja va implantar el que anomenen "hores silencioses" als seus establiments arreu d'Espanya l'estiu passat. En aquests supermercats, cada dissabte de 3 a 4 de la tarda tot és calma i permet comprar amb tranquil·litat i silenci per disminuir l'ansietat que afecta per la hipersensibilitat sensorial moltes persones amb autisme o amb altres trastorns.

La Federació Catalana d'Autisme ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que aquests horaris també s'estableixin als mercats municipals.

Aquesta iniciativa ja s'ha implantat fa uns anys a establiments del Regne Unit i els Països Baixos.


Accessibilitat cognitiva

Aquest és un primer pas cap als entorns inclusius. Les famílies demanen que també es faciliti l'accessibilitat cognitiva, o sigui, utilitzar suports visuals com pictogrames. Alguns establiments ja ho fan, diu Marta Campo, de la Federació Catalana d'Autisme, però volen que això es generalitzi a tots els comerços i equipaments.

"Participació comunitària vol dir que una persona amb autisme o qualsevol tipus de discapacitat o diversitat pugui venir comprar a qualsevol hora de qualsevol dia. Sempre anem a comerços, sempre anem a equipaments i tenim el dret d'anar-hi en les millors condicions possibles."

El trastorn de l'espectre autista afecta un de cada 80 naixements a Catalunya i és un dels trastorns que més augmenten els últims anys.

ARXIVAT A:
SalutSalut MentalComerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut