L'"hora silenciosa": faciliten a les persones amb autisme comprar al supermercat

RedaccióActualitzat

Per a una persona amb autisme, comprar en un supermercat pot ser una experiència molt estressant. Tanta varietat de sorolls, olors o llums fan un còctel difícil de processar. Un món amb massa informació.

Per això, algunes cadenes de supermercats han establert el que anomenen "hora silenciosa". Treuen la música ambiental, la ràdio i els missatges de megafonia. Abaixen la llum o l'apaguen del tot si n'hi ha prou amb la llum natural. Redueixen els moviments dels carros. Desactiven els sorolls elèctrics de les caixes registradores. Eviten fer servir el tauler d'anuncis.

L'any passat, els supermercats britànics Tesco van fer una prova pilot a la seva botiga de Crawley. Aquest any, la cadena Morrisoms ha decidit implantar-ho als 439 establiments del Regne Unit. Ho fan cada dissabte de 9 a 10 del matí. Un cartell a la porta anuncia la mesura per avisar els compradors.

La National Autistic Society creu que la mesura és "un pas en la bona direcció".

També a Holanda s'ha decidit provar-ho per facilitar la compra a les persones amb TEA (trastorn de l'espectre autista). Ho faran al supermercat Albert Heijn, a Sint-Michielsgeste, cada dimarts de 8 a 9 del matí. De fet, explica Eva Mennes, subdirectora del supermercat, van decidir fer-ho quan van saber l'experiència britànica.

Com la seva homòloga britànica, la Nederlandse Vereniging voor Autisme, l'Associació Holandesa per a l'Autisme, ho veu de bon ull i espera que la iniciativa s'escampi.

Mennes explica que l'"hora silenciosa" també ha estat molt ben rebuda per persones amb problemes d'ansietat o amb lesió cerebral. Per a aquestes persones, la música i la llum -sobretot el seu reflex als vidres de les neveres- poden arribar a ser un problema.

 

 

Anar al contingut