"Murnau mit Kirche II" ha assolit el preu més alt d'una obra del pintor rus (EFE/Sotheby's)

Històries de persecució nazi envolten el Kandinsky més car, venut per 40 milions d'euros

La família Stern va recuperar el quadre familiar, que ara s'ha subhastat a Sotheby's, darrere el qual hi ha les tràgiques històries de Margarethe i la seva neta Dolly

Judith Casaprima SaguésActualitzat

L'obra "Murnau mit Kirche II" (Murnau amb església II), del pintor Vassili​ Kandinsky, que va pertànyer a una víctima de l'Holocaust, ha assolit un preu rècord en una subhasta en vendre's aquest dimecres per 37,2 milions de lliures, 41,8 milions d'euros, a Sotheby's de Londres. Va ser la venda més cara de la nit, i el preu més alt que s'ha pagat per una obra de l'artista rus, ja que no és habitual que les seves pintures surtin al mercat, segons precisa en un comunicat la casa de subhastes.

"L'aparició d'un quadre tan important com aquest, un dels últims d'aquest període i que queda en mans privades, és un moment important per al mercat i per als col·leccionistes", ha dit Helena Newman, presidenta de Sotheby's Europa i responsable mundial d'art impressionista i modern.

Però, aquesta pintura amaga una història tràgica, la de la família Stern, els primers propietaris del quadre: la de Margarethe, que va morir al camp d'Auschwitz, i la de la seva neta Dolly, que va estar amagada en una habitació secreta durant tota la guerra.
 

Margarethe Stern, assassinada a Auschwitz

El matrimoni format per Johanna Margarethe i Siegbert Stern, fundadors i propietaris d'una pròspera empresa tèxtil, tenien penjat el quadre de Kandinsky al menjador de casa seva, a Postdam. Grans col·leccionistes d'art, aquesta era una de les obres que tenien a la Villa Stern, que solien freqüentar figures com Albert Einstein i Franz Kafka.

Després de l'ascens dels nazis el 1933, Siegbert Stern va morir el 1935 per causes naturals. Dos anys després, per fugir de la persecució jueva, Margarethe marxa via Suïssa a Amsterdam, als Països Baixos. Segons els documents familiars, s'emporta el Kandinsky, entre altres obres. 

El 1940, el mes de maig, els nazis ocupen els Països Baixos, i el novembre Margarethe es veu obligada a vendre la Villa Stern, ja que les lleis nazis no permetien als jueus tenir feina, negocis ni propietats. I el 1941 va ser declarada apàtrida pel règim de Hitler.

Per fugir novament, Margarethe intenta obtenir un visat, per a ella i altres familiars, entregant un quadre de l'artista Henri Fantin-Latour a l'organització de saqueig nazi, anomenada Dienststelle Mühlmann. Els visats no van arribar mai, i malgrat viure amagada, Margarethe va ser arrestada el 1943 i deportada al camp de concentració d'Auschwitz, on va morir assassinada el 1944, juntament amb la seva filla Louise i el seu gendre.

La Stolperstein, o pedra que commemora les víctimes de l'holocaust, de Margarethe Stern (Wikimedia Commons/PantherStrix)

Se suposa que el quadre de Kandinsky va passar a un comerciant que saquejava béns jueus al país ocupat abans de la deportació i mort de Margarethe, segons el catàleg de Sotheby's.

Més tard va ser venut al Van Abbemuseum d'Eindhoven, als Països Baixos, per un altre comerciant, el 1951.

Les fotografies de la família Stern van poder demostrar que el Kandinsky estava penjat al menjador de la seva casa familiar, la Villa Stern, a Potsdam. Un cop identificat i restaurat, l'any passat va ser retornat als hereus supervivents dels​ Stern.

Newman ha destacat que la restitució de la pintura ha permès "redescobrir el lloc que ocupaven els Stern i la seva col·lecció en el brillant ambient cultural del Berlín dels anys 20" del segle passat.

Ara, els ingressos de la venda es repartiran entre els 13 descendents dels Stern supervivents i també finançaran més investigacions per trobar l'extensa col·lecció d'art de la seva família, afegeix el comunicat. 

El testament de Siegbert Stern incloïa un registre de més de cent obres d'art. El matrimoni tenia gustos amplis. La seva col·lecció va abastar des de pintures d'antics mestres holandesos fins a Renoir, i audaços pintors novells com eren aleshores Munch o Kandinsky.

La Villa Stern a Postdam, la casa familiar on tenien una col·lecció de més de 100 obres d'art(Wikimedia Commons/Daniel Naber)

Dolly, amagada en una habitació secreta

Però la de Margarethe no és l'única història que relaciona aquesta família amb la pintura. El quadre apareix en els records de Dolly, una nena que durant l'ocupació nazi va viure durant dos anys i mig amagada en una habitació secreta sense fer soroll i amb la sola companyia d'un elefant de joguina. 

L'habitació secreta era a casa de la seva cuidadora, que la va mantenir amagada durant tot aquest temps per protegir-la dels nazis. El relat de com aquesta nena jueva de set anys va sobreviure a la guerra s'ha de publicar aviat en un llibre de memòries escrit a partir dels diaris que Dolly va deixar en morir, el 2014. 

La nena relata detalls molt emotius dels esdeveniments viscuts i l'impacte dels anys de la guerra des del 1943 a l'Amsterdam ocupat. La història s'associa al quadre de Kandinsky a través dels records que la nena té d'aquesta pintura que adornava la casa dels avis a Postdam, i que el mateix artista solia visitar. Els seus avis eren Margarethe i Siegbert Stern, i la casa, la Villa Stern, uns records que testifiquen les antigues fotografies de la família. Els seus pares van morir amb la seva àvia a Auschwitz. 

Dolly va morir abans que es confirmés la recuperació de la pintura, però sabent que la família hi estava al darrere.


La història del quadre

Sotheby's destaca que el quatre de Kandinsky "Murnau mit Kirche II", pintat el 1910, durant un moment de transformació de l'artista, resumeix el començament del llenguatge abstracte revolucionari que va caracteritzar la resta de la carrera del pintor i va marcar a la generació següent d'artistes un nou camí.

Kandinsky vivia amb la seva amant, Gabriele Münter, i els seus amics artistes a Murnau, Baviera, quan va pintar "Murnau mit Kirche II". Aquest paisatge local va inspirar el pintor durant el viatge en bicicleta a Baviera, com Münter explica en una inscripció al bastidor de fusta del quadre.

Un rècord mundial anterior per a una obra de Kandinsky es va establir el 2016 amb la venda del seu "Rigide et Courbé" per 23,3 milions de dòlars a Christie's de Nova York.

 

ARXIVAT A:
ArtNazisme
Anar al contingut