Ha convertit la història de la seva comunitat en un documental (Alice Aedy)

Helena Gualinga, la jove de 20 anys que s'ha convertit en la veu dels indígenes a la COP27

Els indígenes com ella tenen molta visibilitat en les cimeres i en aquesta fins i tot un pavelló important, però, en canvi, no tenen cap poder de decisió en les negociacions

Cori CaleroActualitzat

A l'Amazones hi viuen dos milions d'indígenes de cinc-cents pobles diferents. La comunitat sarayaku és un petit poblat de l'Amazònia Equatoriana que estava amenaçat per una gran petroliera que hi volia fer extraccions. Després d'anys de lluita van portar el cas al Tribunal Interamericà de Drets Humans i van aconseguir aturar-ho.

Helena Gualinga és una de les joves indígenes que en formen part i ha convertit aquesta història en un documental.

Amb només 20 anys s'ha convertit en portaveu dels indígenes i hi té un paper predominant a la COP27, amb ponències diàries. És coneguda com La Veu de la Selva. Els indígenes com ella tenen molta visibilitat en les cimeres i en aquesta fins i tot un pavelló important. Però, en canvi, no tenen cap poder de decisió en les negociacions.

Helena Gualinga explica que "l'Amazònia és un ecosistema molt important per a la mitigació del canvi climàtic i cal protegir-la dels que l'estan destruint":

"Ens hem d'assegurar que hi hagi justícia climàtica sent els protectors d'aquests ecosistemes tan importants."

En aquest vídeo es poden sentir les seves reivindicacions:

 

Lula, aclamat a Sharm al-Sheikh

Després del boicot de Bolsonaro a la lluita contra la crisi climàtica, el president electe del Brasil ha refermat el compromís amb la protecció de la selva i els pobles indígenes, i ha proposat acollir la cimera del clima el 2025.

Lula da Silva ha reivindicat el paper que ha de jugar l'Amazònia en defensa de la biodiversit i ha estat aclamat com un símbol d'esperança.

Durant els 4 anys de mandat de Bolsonaro, s'ha desforestat una àrea de l'Amazones tan gran com tot Puerto Rico o Jamaica sencers. I, amb 7 milions de km2 i reservori del 20% de l'aigua dolça del planeta, és una solució climàtica.

"Hem d'acabar amb un procés de degradació dels nostres boscos, amb la persecució i el patiment dels pobles indígenes. I treballar junts perquè el Brasil sigui motiu d'orgull del món."

Lula no té poder de decisió a la cimera. Així que el que està fent a la COP27 és fer valer la seva veu per pressionar. Però de moment, qui hi està, negociant, és la delegació enviada per Bolsonaro, encara al poder.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut