Arribada de turistes a l'aeroport de Palma, a Mallorca

Guia per anar de vacances: on pots viatjar i quina documentació necessites

Abans de sortir de viatge cal saber quines condicions imposa el país de destí

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

En poc més de 10 dies comença l'estiu astronòmic (el 21 de juny) i l'endemà s'acaba el curs escolar. Per a qui ja planifica les vacances, què cal tenir en compte, aquest any, si es vol viatjar?


Sense restriccions per moure's per Catalunya

Ja es pot viatjar amb llibertat per tot Catalunya. No hi ha confinaments enlloc ni restriccions a la mobilitat. No cal haver-se vacunat ni fer-se proves PCR o d'antígens per moure'ns pel territori i només cal seguir respectant les normes bàsiques de prevenció per evitar contagis (com l'ús de la mascareta, la distància social o la limitació d'aforaments i horaris en alguns espais).


A les illes, immunitzats o amb un test negatiu

Tampoc hi ha restriccions per moure's per la resta de l'estat espanyol, excepte a les Balears i les Canàries, on encara cal complir almenys un d'aquests tres requisits per accedir-hi:

- Per entrar a les Balears hi ha diverses opcions: es pot presentar una PCR negativa feta en un màxim de 72 hores o un test d'antígens d'un màxim de 48 hores, acreditar que s'ha passat la malaltia en els últims 6 mesos o que s'ha rebut la primera dosi de la vacuna (amb un mínim de 15 dies d'antelació) o la pauta completa. Aquests requisits se'ls poden estalviar els viatgers que vinguin d'una comunitat autònoma amb una incidència menor a 60 casos per 100.000 habitants en 14 dies. Catalunya encara no compleix aquesta dada, amb una incidència acumulada, aquest dimecres, de 99,44 casos per cada 100.000 habitants.

- Per entrar a les Canàries només cal una dosi d'alguna de les vacunes homologades (amb 15 dies d'antel·lació) o haver passat la malaltia. Si no, cal portar una PCR negativa o un test d'antígens fets 72 hores abans per poder entrar, o s'haurà de passar allà mateix i fer un confinament de 10 dies.

Per sortir de les illes i tornar a casa, dins de l'estat espanyol, no cal presentar cap document ni donar negatiu en cap test, encara que hagin passat 72 hores.

On es pot anar?

Per als viatges internacionals cal tenir sempre en compte les condicions que imposi el país de destí als viatgers procedents d'Espanya o, fins i tot, de la regió d'origen (Bèlgica, per exemple, imposa test o quarantenes als viatgers provinent de l'Aragó, però ja no de Catalunya, que ha deixat de ser una zona d'alt risc), unes condicions que varien contínuament en funció de l'evolució de la pandèmia.

El Departament d'Acció Exterior i Transparència de la Generalitat ofereix, a la seva pàgina web, recomanacions bàsiques per viatjar a l'estranger i també informació pràctica que ha de saber qui visiti Catalunya.

El Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, ofereix informació sobre els països que han obert les seves fronteres i les condicions que imposen als viatgers procedents d'Espanya.

Més d'un centenar de països han tancat les fronteres i els accessos marítims i terrestres o estableixen algun tipus de prohibició als viatgers provinents d'Espanya (com els Estats Units, el Canadà, Austràlia, la Xina, l'Argentina o el Marroc); una vintena imposen algun tipus de quarantena o test als viatgers que venen d'alguna regió espanyola (com Bèlgica, els Països Baixos, Noruega o Rússia) i una trentena més imposen algun tipus de mesura addicional de control sanitari a tots els estrangers.

Les agències de viatges intenten resoldre els dubtes dels seus clients, que són molts, com es pot veure en aquest vídeo:

 

La majoria d'Europa, oberta al turisme

També la Unió Europea recull, a la seva web, les mesures en vigor en cada estat membre i les condicions d'entrada a viatgers comunitaris. Inclou un mapa interactiu, molt pràctic i complet, que permet fer-se un pla de viatge segons origen i destí i conèixer les restriccions aplicables a l'estat membre on es viatgi (les normes per entrar al país, la situació sanitària, les mesures contra el coronavirus i si ja han implantat, o encara no, el Certificat Digital UE Covid).

Els 27 estats membres han acordat reobrir la frontera als turistes comunitaris i als de països tercers sempre que hagin estat vacunats amb alguna vacuna homologada per l'EMA o l'OMS, tinguin una PCR o test d'antígen negatiu o hagin passat la malaltia en els últims 6 mesos, tot i que alguns països (com Finlàndia, Txèquia, Noruega o Hongria) encara no apliquen aquest acord de forma generalitzada.

Els requisits per viatjar es poden acreditar presentant els certificats corresponents en entrar al país de destí o, si ja s'ha implantat en fase de proves, aconseguint l'anomenat passaport Covid europeu o certificat digital. Es tracta d'un codi QR que facilita la mobilitat dels ciutadans comunitaris, i que de moment només han engegat, com a prova pilot, 9 estats membres (Espanya, Grècia, Alemanya, Dinamarca, Croàcia, República Txeca, Bulgària, Polònia i Lituània).

El certificat digital UE Covid ja es pot demanar a La meva Salut (Parlament Europeu)

A Catalunya es demana a través de La meva Salut.

Tots els països fan omplir un formulari o registre als viatgers que arriben per poder-los contactar en cas necessari (per rastreig o alerta de contacte positiu).

Als ciutadans comunitaris només se'ls podrà imposar restriccions addicionals (com quarantenes, autoaïllaments o més tests) en casos excepcionals (per un empitjorament de la pandèmia) i han de ser "mesures proporcionades i necessàries per salvaguardar la salut pública".

 


Què passa si viatgem amb nens?

Queden encara alguns dubtes per resoldre, com què passa amb els infants i adolescents, que no entren en els plans de vacunació.

L'edat en què no cal fer-los passar test d'antígens o una PCR si no han passat la malaltia ni estan vacunats varia segons el país:

A Itàlia, no l'han de passar els menors de 2 anys; a Grècia o Malta, és fins als 5 anys; Alemanya i Luxemburg no demanen cap prova als menors de 6 anys; a Irlanda i Islàndia és fins als 7; a França fins als 11; a Portugal, Bèlgica o Croàcia, és fins als 12; als Països Baixos i Dinamarca, fins als 13 anys; a Suïssa, fins als 16 i a Suècia s'ho estalvien tots els menors de 18 anys.

Espanya ha apujat aquest dimecres l'edat mínima per haver de passar test d'antígens dels 6 als 12 anys, segons una resolució publicada al BOE

 

Finlàndia, Txèquia, Hongria i Noruega no han obert encara les fronteres al turisme en general i altres estats membres encara han de fer públiques les mesures aprovades.


I la tornada?

L'altre dubte és si cal tornar a fer-se els tests d'antígens o PCR en el moment de tornar a casa, si hem passat més de 2 o 3 dies fora del país (que és la validesa dels tests per viatjar).

Si el viatge és dins de l'estat espanyol, no cal cap prova, tampoc si es torna de les illes Balears o les Canàries.

Pel què fa a la Unió Europea, la recomanació és que les PCR tinguin una vigència de 72 hores i els tests d'antígens, de 48 hores; per tant, s'haurien de tornar a fer. També des de tercers països.

Els certificats o proves que acceptarà Espanya per a l'entrada al país han d'estar redactats en espanyol, anglès, francès o alemany o, en cas de ser en un altre idioma, cal que vagin acompanyats d'una traducció a l'espanyol feta per un organisme oficial, segons estableix la Resolució de la Direcció General de Salut Pública publicada al BOE el passat dissabte, 5 de juny.

Aquestes proves se les ha de pagar cadascú, tot i que la Comissió Europea s'ha compromès ha habilitar una partida de 100 milions d'euros per ajudar a finançar-les.

Si no s'aporta el test a la tornada, se'ns pot obligar a passar-lo a l'aeroport per poder entrar al país i també poden imposar-nos una sanció per incompliment de la normativa sanitària.


El cas del Regne Unit

Pel què fa al Regne Unit, es dona la circumstància que els seus ciutadans tenen l'entrada oberta a Espanya, mentre el govern britànic endureix les condicions perquè els turistes provinents de l'estat espanyol viatgin a les illes britàniques. I és que Londres considera Espanya un destí de risc de Covid.

Per això, als viatgers provinents de l'estat espanyol que vulguin entrar al Regne Unit se'ls imposa passar un test PCR o d'antígens abans d'arribar, una quarantena de 10 dies al lloc d'allotjament i fer dos testos extres al cap de 2 i 8 dies de l'arribada.

ARXIVAT A:
TurismeMobilitatCovid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut