Entra en vigor el passaport Covid, que permet viatjar lliurement pels països de la UE

Es pot obtenir a través del web La Meva Salut o el Ministeri de Sanitat

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Ha estat funcionant en període de proves des que ho va aprovar el Parlament Europeu a principis de juny, però des d'aquest dijous el Certificat Digital UE Covid, conegut com "passaport Covid", ja és vigent oficialment.

Aquest certificat digital verd facilita la lliure i segura circulació dels ciutadans dins de la UE durant la pandèmia de Covid-19.

És una acreditació digital que avala que una persona ha estat vacunada contra la COVID-19, s'ha fet una prova amb resultat negatiu o bé s'ha recuperat de la Covid.

Com s'obté?

L'expedeixen les comunitats autònomes, en format digital o en paper, i té validesa a tota la UE durant un any (fins al juliol del 2022).

A Catalunya, es demana a través del web LamevaSalut. Es pot rebre en format digital però també en format paper.

Cal acreditar-se amb el DNI o la targeta sanitària i entrar dins l'apartat "Informes i Resultats". Des d'allà es pot accedir a la pàgina "Certificat digital Covid UE" per demanar-lo, si es compleixen les condicions.

També es pot demanar a través del web del ministeri de Sanitat.


Què acredita?

Acredita que s'ha passat la Covid en els últims 6 mesos (i com a mínim fa més de 14 dies), s'ha rebut alguna de les vacunes homologades per l'EMA (la pauta completa) o s'ha donat negatiu en un test d'antígens en les últimes 48 hores o una PCR en les últimes 72 hores. Els països membres poden variar aquest marge de 48/72 hores en les proves.

De moment, les vacunes homologades per l'EMA són Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Els països membres que ho vulguin també poden acceptar altres vacunes homologades per l'OMS.

Cues per vacunar-se a la Fira de Barcelona (ACN/Laura Fíguls)

És obligatori?

No, és voluntari. Permet agilitzar els tràmits de control sanitari durant viatges dins de l'espai Schengen (FAST CONTROL o control ràpid) i no haver de complir algunes mesures addicionals de prevenció (com les quarantenes o tests suplementaris), però no es pot impedir la llibertat de moviments a la UE per no tenir-lo.

Els estats membres han acordat no imposar restriccions addicionals a qui el tingui "tret que sigui necessari i proporcionat per salvaguardar la salut pública".

En el cas d'Espanya, el que sí que és obligatori per viatjar o per entrar al país, si no es té el passaport Covid, és omplir un formulari de control sanitari a través de la web www.spth.gob.es o de l'aplicació Spain Travel Health –SpTH–.


A partir de quina edat cal una acreditació sanitària?

En principi, a partir dels 6 anys. La Comissió Europea ha proposat que els menors de 6 anys estiguin exempts, no només del certificat europeu, sinó també d'haver de fer-se PCR o test d'antígens.

En el cas de la resta de menors, caldrà que es facin una PCR o test d'antígens, però s'estalviaran la quarantena els fills de les persones que no estiguin obligades a fer-ne, per exemple perquè ja tinguin la pauta completa de la vacuna.

Amb el certificat europeu es podran evitar cues en el control sanitari (ACN/Aleix Freixas)

S'ha de pagar?

No, és gratuït. El que sí que s'ha de pagar cadascú és el test d'antígens o PCR, que no estan finançats amb fons públics.


Com funciona?

Es tracta d'un codi QR que acredita que s'està immunitzat contra la malaltia, que es tenen anticossos o que s'ha donat negatiu en un test o PCR. També conté un segell digital que en garanteix l'autenticitat.

La policia o les aerolínies poden comprovar la informació amb una aplicació mòbil de verificació. Les dades per obtenir-lo les facilita Salut (o Sanitat si és el cas) per garantir-ne la fiabilitat i no es poden conservar en cap base de dades. Es recomana portar-lo al mòbil, però també se'n pot demanar una còpia en paper.

(ACN/Comissió Europea)

En quina llengua s'emet?

En la llengua oficial de cada estat membre i en anglès. En el cas de les comunitats autònomes, també en la llengua oficial, és a dir, a Catalunya, en català.


Es pot viatjar a Espanya des de qualsevol país?

Sí, també des de països o zones de risc de SARS-CoV-2, sempre que s'aportin els documents sanitaris obligatoris que acreditin que no es té la malaltia i s'està immunitzat (certificat de vacunació, certificat d'haver passat la malaltia o test/PCR negatiu).

La UE proposa revisar el mapa de risc i canviar-ne els llindars, per adaptar-los a la millora general de la situació pandèmica gràcies a l'avenç de la vacunació.


Servirà per alguna cosa més que per viatjar?

Brussel·les ha obert la porta a la possibilitat que el certificat pugui servir per a alguna cosa més que per viatjar, com ara l'accés a concerts o altres esdeveniments, si les legislacions nacionals dels països membres ho autoritzen.


Quines són les condicions per viatjar ara?

El govern espanyol ha flexibilitzat, les condicions per viatjar a Espanya. S'hi pot venir des de qualsevol país, també des de les zones de risc de Covid, però en aquest cas s'ha d'acreditar que no es té la malaltia, ja s'ha passat o s'està vacunat.

A tots els passatgers que arribin per via aèria o marítima se'ls pren la temperatura i han de passar "un control visual sobre el seu estat". També hauran d'haver omplert un formulari de control sanitari abans del viatge, que els permet obtenir un codi QR que garanteix que no tenen la Covid o que estan immunitzats. El formulari es pot trobar al web www.spth.gob.es o a l'aplicació Spain Travel Health (SpTH) i també el necessiten aquells passatgers de vols internacionals en trànsit per Espanya.

Les persones que vinguin de l'Índia, Sud-àfrica i el Brasil han de passar una quarantena, en compliment de l'ordre SND/413/2021 de l'1 de maig publicada al BOE.

Els viatgers de la Unió Europea que tinguin el nou Certificat Digital UE Covid ja no els caldrà fer aquest tràmit i podran moure's lliurement presentant només el codi QR de l'anomenat passaport Covid europeu. També als ciutadans que venen d'Espanya i volen viatjar a qualsevol país comunitari.

Els menors de 6 anys no necessiten cap acreditació.

Per viatjar des d'Espanya a qualsevol altre país del món, cal consultar les condicions que imposa de la zona de destí als viatgers provinents de l'estat espanyol.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Unió EuropeaCertificat Covid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut