Els representants de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, en una imatge d'arxiu
Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez no cedeixen però aposten per seguir negociant.
Madrid

Govern espanyol i sindicats tanquen el tercer dia de negociacions infructuoses per la reforma de les pensions

Sindicats i govern espanyol tanquen el tercer dia consecutiu sense acord en la reforma de les pensions. Un cop més les dues parts han deixat per dilluns el que no han aconseguit pactar ni divendres ni dissabte ni diumenge. El principal escull de la negociació continua sent la voluntat del govern d'endarrerir la jubilació dels 65 anys actuals als 67. Els sindicats s'hi oposen i amenacen amb una altra vaga general si el govern de Zapatero no es fa enrere. El Ministeri de Treball podria estar disposat a fer alguna concessió en aquest sentit.

Actualitzat
El diàleg entre govern espanyol i sindicats segueix viu però l'acord es resisteix perquè les posicions de totes dues bandes estan enrocades. Per tercer dia consecutiu, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, i els representants dels sindicats CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, han tancat la seva trobada sense un desenllaç feliç per a la negociació. Només hi ha hagut un acord: continuar les converses aquest dilluns

L'executiu insisteix en la necessitat de fixar l'edat de jubilació en els 67 anys. Els agents socials s'hi oposen i ja han avisat que no els tremolarà la mà a l'hora de convocar una altra aturada general, que seria la segona d'aquesta legislatura després de la celebrada el 29 de setembre.

Fonts coneixedores de les converses han assegurat que el Ministeri de Treball s'ha mostrat disposat a mantenir els 65 anys de jubilació per als treballadors que hagin cotitzat 40 anys o més per facilitar l'acord. Des del ministeri, però, s'assenyala que totes les possibilitats estan obertes i que es consideren diferents alternatives.

Un altre dels aspectes clau de la negociació és el període de càlcul de la pensió, que la majoria de grups parlamentaris presents al Pacte de Toledo van demanar codificar. Actualment es tenen en compte els últims 15 anys de vida laboral del treballador, una xifra que el govern de Madrid pretenia inicialment ampliar a 25 anys. Els sindicats són també reticents a variar excessivament aquesta xifra.

Secretisme total

Govern espanyol i sindicats es van tornar a asseure a la mateixa taula divendres amb la voluntat d'arribar a un acord aquest mateix cap de setmana. Després d'aquesta primera presa de contacte, que va durar tres hores, es va convocar una altra reunió per al dia següent. Deu hores de converses al llarg del dissabte no van servir per construir l'acord i govern i sindicats es van citar per a una tercera trobada aquest diumenge, que també ha resultat infructuosa. Malgrat el desacord, la intenció de les dues parts és continuar negociant. Dilluns serà el quart assalt, que podria ser definitiu en un sentit o en un altre.

El govern s'ha fixat com a data límit el 28 de gener per aprovar la reforma de les pensions mitjançant un avantprojecte de llei que, posteriorment, el Congrés i el Senat hauran de debatre. Durant aquesta discussió es poden introduir modificacions.

Les converses estan encapçalades pel ministre de Treball, Valeriano Gómez, i els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, i es fan enmig d'una gran discreció. No hi ha declaracions de les parts i, fins i tot, es desconeix on tenen lloc les trobades.

Debat sobre la reforma laboral

A més de la reforma de les pensions, sindicats i govern també tenen sobre la taula altres temes de rigorosa actualitat, com la reforma laboral, la negociació col·lectiva o la política econòmica en general.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut