El salari mínim a Ginebra serà d'uns 21 euros l'hora

Ginebra fixa el salari mínim més alt del món: 3.700 euros

La ciutat suïssa va votar en referèndum la iniciativa "23 francs és el mínim", que entra en vigor d'aquí a dues setmanes

Actualitzat

A la ciutat suïssa de Ginebra, ningú podrà cobrar menys de 23 francs suïssos l'hora, uns 21 euros. Ginebra és una de les ciutats més cares del món, però també tindrà el salari mínim més alt del món.

Entrarà en vigor d'aquí a dues setmanes, després que diumenge passat s'aprovés, en un referèndum local, la iniciativa "23 francs és el mínim", amb el suport del 58,16 per cent dels votants, gairebé mig milió de persones.

Si es calcula, com a mitjana, que es treballen 41 hores setmanals, el nou salari suposa uns 4.086 francs suïssos o prop de 3.700 euros al mes, molt per sobre dels 2.180 euros (12,1 euros per hora) que guanyen mensualment a Austràlia, el segon salari mínim més alt del món.


Tres votacions semblants

Era la tercera vegada que es posava a votació un salari mínim. Ginebra ho va rebutjar l'any 2011 i també va sortir no a tot Suïssa el 2014, quan es votava un salari mínim de 21 francs l'hora, uns 20 euros.

El govern federal, format des de fa dècades per una coalició de conservadors, socialistes, liberals i democristians, està en contra d'implantar salaris mínims, amb l'argument que la flexibilitat laboral és part de l'èxit del bon funcionament econòmic de país.

A més de Ginebra, dels 26 cantons de Suïssa, n'hi ha dos més que també han instaurat aquesta xifra mínima: Jura i Neuchatel, també a la zona francoparlant de l'oest. Aviat ho farà el cantó italoparlant de Tesino i es votarà a Basilea.


El triple que a Espanya

A Espanya, el salari mínim interprofessional és ara de 1.108,33 euros al mes (o 950 en 14 pagues).

Segons les dades de l'Eurostat, Luxemburg és el país europeu on més es cobra de salari mínim: 2.141 euros mensuals. A l'extrem contrari hi ha Albània, on només es cobren 209,10 euros.

N'hi ha que no apliquen cap salari mínim, com Itàlia, Àustria, Xipre, Finlàndia, Suècia i Dinamarca.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPrecarietat laboral
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut