Membres d'una mesa electoral comencen el recompte de vots (Reuters)
Membres d'una mesa electoral comencen el recompte de vots (Reuters)
Indonèsia

Gairebé 300 persones moren de cansament fent el recompte de les eleccions d'Indonèsia

Més de 2.100 persones es van posar malaltes en un procés electoral en què van treballar al voltant de set milions de persones

RedaccióActualitzat

Després d'una jornada electoral maratoniana a Indonèsia, 296 treballadors temporals han mort com a conseqüència de l'extenuació que els va causar fer el recompte a mà dels vots.

A més, 2.151 persones s'han posat malaltes després de més de 24 hores comptant paperetes a mà en unes condicions de calor extrema o realitzant tasques de supervisió als més de 800.000 col·legis electorals arreu del país.

Així ho ha confirmat aquest dimarts la Comissió Electoral (KPU) del país asiàtic, que també ha indicat que set milions de persones van encarregar-se de dur a terme aquests processos.

Un home i una dona consulten les llistes electorals en un col·legi (Reuters)


Aquests fets han provocat una onada de suport a les víctimes i als seus familiars, i moltes veus s'han alçat en forma de crítica cap al sistema. "Herois de les eleccions indonèsies" o "màrtirs de la democràcia" han estat els missatges més recurrents a les xarxes.

 

"Hi va haver massa víctimes"

Wisno Wibowo va ser un dels afectats del 17 d'abril, i se n'està recuperant a l'UCI de l'hospital Persahabatan, a l'est de la capital, on va ser ingressat pel seu treball ininterromput durant els comicis. El seu germà petit, Agung, carrega contra el procés electoral:

"Hi va haver massa víctimes. Van ser unes eleccions molt complicades. Espero que en el futur puguem fer servir un altre mètode perquè no hi hagi treballadors malalts o morts."

 

Un dels candidats a president d'Indonèsia, Prabowo Subianto, fa un discurs (Reuters)


Per primera vegada a la història d'Indonèsia, el país escollia en un sol dia entre els més de 245.000 candidats a president, vicepresident, membres de la cambra baixa i l'alta, i representants legislatius d'àmbit local i provincial.

El vicepresident del país, Jusuf Kalla, ha demanat que no tornin a coincidir tantes eleccions en una mateixa jornada.

Un veritable desafiament logístic

Indonèsia té al voltant de 17.000 illes i una extensió de prop de 5.000 quilòmetres d'est a oest, i fa frontera amb països com Malàisia,Timor Oriental i Papua Nova Guinea.

Aquests comicis han representat un desafiament logístic per a la nació, que anunciarà els resultats oficials el 22 de maig amb una victòria probable de l'actual president, Joko Widodo.

Un home consulta els resultats provisionals dels comicis d'Indonèsia (Reuters)

 

El portaveu de la comissió electoral, Arief Priyo Susanto, ha explicat que els treballadors "estaven extenuats" perquè van haver d'assumir "les seves responsabilitats, en alguns casos, durant més de 24 hores".

 

2.270 euros d'indemnització

Les famílies dels morts rebran una indemnització de 36 milions de rúpies (uns 2.270 euros), els discapacitats 30 milions (uns 1.880 euros), i els malalts o lesionats rebran 16,5 milions els més greus (aproximadament 1.030 euros) i 8,25 milions els més lleus (520 euros).

L'acadèmic de la Universitat Nacional d'Austràlia Marcus Mietzner creu que és difícil determinar quants dels afectats van morir d'extenuació i quants per causes no relacionades, i assegura que la indemnització del govern pot servir com a incentiu per reportar qualsevol tipus de mort.

ARXIVAT A:
EleccionsSalut
Anar al contingut